Hlavní obsah

Karlovarský festival uvede také restaurované němé filmy

Právo, far

Nadcházející filmová přehlídka v Karlových Varech uvede ve dnech od 28. června do 6. července vedle již ohlášené premiéry Všech dobrých rodáků režiséra Vojtěcha Jasného dva němé snímky s živým hudebním doprovodem.

Foto: Projekt 100

Radoslav Brzobohatý ve filmu Všichni dobří rodáci.

Článek

V exkluzivní premiéře bude promítnut za doprovodu živé hudby nově zrestaurovaný němý mysteriózní horor Příchozí z temnot (1921) J. S. Kolára. Podobně ojedinělým způsobem bude představen restaurovaný snímek Alfreda Hitchcocka Světový šampión (1927), o jehož hudební doprovod se postará proslulý specialista na hudbu k němým filmům Neil Brand.

Kultovní filmy, které málo kdo viděl na plátně

Za osobní přítomnosti proslulého chorvatského režiséra Lordana Zafranoviće bude ve světové premiéře promítnut pozoruhodný dokument Pava Marinkoviće Okupace, 27. obraz, jehož název odkazuje ke slavnému Zafranovićovu snímku uvedenému před pětatřiceti lety v soutěži canneského festivalu. Festival představí tvorbu nejvýznamnější ukrajinské režisérky Kiry Muratové restaurovanými verzemi legendárních snímků Krátká setkání (1967) a Dlouhá loučení (1971).

Foto: archív

Cesta do pravěku Karla Zemana.

Kategorii kultovních filmů, o kterých kdekdo ví, ale jen hrstka diváků měla možnost vidět je na plátně, bude zastupovat prokletý čtyřhodinový velkofilm Michaela Cimina Nebeská brána (1980). Do historie se festival ohlédne i uvedením nové kopie v Cannes oceněného dramatu Les oběšených (1964) nedávno zesnulého velikána rumunského filmu Liviu Ciuleie. Herec Lou Castel známý z debutu Marca Bellocchia Pěsti v kapsách či loňského soutěžního snímku Ukamenování svatého Štěpána svým zasvěceným úvodem doprovodí životopisný film italské režisérky Liliany Cavaniové František z Assisi (1966).

Filmy Chytilové i Zemana

Na počest jednoho z nejvýznamnějších slovenských scenáristů Tibora Vichty zařadil festival málo známý, leč mimořádně zajímavý snímek Kým sa skončí táto noc (1965) Petera Solana s Mariánem Labudou a Stanem Dančiakem v hlavních rolích. Klíčové období dějin české a slovenské kinematografie bude reprezentovat i středometrážní Pytel blech (1962) Věry Chytilové a krátký dokument Zablácené město (1963) Václava Táborského, oba oceněné ve své době na festivalu v Benátkách a tamtéž slavnostně v restaurovaných verzích uvedené loni v září.

České premiéry se dočká i neobvyklý portrét legendárního herce Harry Dean Stanton - z části fikce. A na existenci pozoruhodného pražského Muzea Karla Zemana festival upozorní slavnostním uvedením nové kopie oblíbeného romanticky dobrodružného snímku Cesta do pravěku (1955).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám