Hlavní obsah

Bartoška předal Travoltovi Křišťálový glóbus a zahájil karlovarský festival

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Osmačtyřicátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary zahájil v pátek večer v tamním hotelu Thermal prezident akce Jiří Bartoška. Americkému herci Johnu Travoltovi předal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident festivalu Jiří Bartoška a herec John Travolta

Článek

„Díky, mám vás rád, díky, že tady jste a díky pane Bartoško, jsem hrdý, že jsem součástí skupiny, kterou jste ocenili, mnozí z nich jsou mí přátelé. Díky, že jste mě tam zahrnuli. Jste na mě tak milí. Být hercem je zajímavé, protože musíme zobrazovat lidstvo, je to vždy osobní interpretace, nemusíte s ní souhlasit. Ale já jsem rád, že vy souhlasíte s mými interpretacemi,“ řekl Travolta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

John Travolta s Křišťálovým glóbem

Celý ceremoniál zahájilo neotřelé taneční vystoupení vozíčkářů. Poté na pódium vstoupil moderátor Marek Eben.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ukázka ze zahajovacího ceremoniálu v Karlových Varech.

„Hezký večer dámy  a pánové, rok se s rokem sešel a já vás opět velmi rád vítám na slavnostním zahájení 48. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech,“ řekl na úvod a zdůraznil, že tento festival je bezbariérový.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zahájení karlovarského festivalu

Zalitoval, že jeho manželka (pozn. herečka Markéta Fišerová) neprošla castingem na vystoupení vozíčkářů, protože prý „jezdí pomalu a pořád zatáčí doprava“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Travolta se ochotně fotí s cenou, která ocenila jeho celoživotní dílo.

Poté byla představena nová festivalová znělka s britskou herečkou Helen Mirrenovou.

Eben v sále uvítal předsedkyni poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou, hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného, primátora Karlových Varů Petra Kulhánka i sponzory.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Legenda s legendou. Setkání české hudební skupiny Lucie a amerického herce Johna Travolty v hotelu Thermal.

Prezident republiky Miloš Zeman nebyl v sále přítomen.

V čele poroty Agnieszka Holland

I letos budou rozhodovat o vítězi dění filmové legendy.

Hlavní mezinárodní porotu tvoří její prezidentka, polská režisérka Agnieszka Holland, a dále spoluzakladatel společnosti Aerofilms Ivo Andrle, umělecký ředitel festivalu Tribeca Frédéric Boyer, ředitel izraelské filmotéky Alon Garbuz, peruánská režisérka a producentka Claudia Llosa, indická filmová kritička Meenakshi Shedde a islandský producent Sigurjon Sighvatsson.

Foto: Milan Malíček, Právo

Porotu letos vede slavná polská režisérka Agnieszka Holland.

V porotě Na východ od Západu zasedli Éva Vezér, Peter Paul Huth, Maja Miloš, Piotr Mularuk a Sergej Stanojkovski a v porotě dokumentárních filmů Krzystof Gierat, Maria Bonsanti, Martin Mareček, Sergio Oksman a Andrea Reuter. 

V porotě Na východ od Západu zasedli Éva Vezér, Peter Paul Huth, Maja Miloš, Piotr Mularuk a Sergej Stanojkovski a v porotě dokumentárních filmů Krzystof Gierat, Maria Bonsanti, Martin Mareček, Sergio Oksman a Andrea Reuter. 

Porotu Nezávislá kamera tvoří Jan Ole Gerster, Michael Málek a Leslie Vuchot.

Po představení porot festival oficiálně zahájil Jiří Bartoška. Zvláště pak poděkoval umělecké poradkyni Evě Zaoralové, což sklidilo dlouhý potlesk.

Na závěr předal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii americkému herci Johnu Travoltovi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Bartoška předává vzácnému hostu cenu

Po slavnostním zahájení následovala projekce snímku Michela Gondryho Pěna dní. [celá zpráva]

MFF Karlovy Vary se koná mezi 28. červnem a 6. červencem. Kromě Gondryho a Travolty má dorazit například americký režisér Oliver Stone, italský režisér Paolo Sorrentino, herečka a režisérka Valeria Golinová nebo britský herec Julian Sands.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám