Hlavní obsah

Karlovarské festivalové pokladny se otvírají

Právo, Rudolf Voleman

Hlavní pokladny letošního 48. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech se ve čtvrtek 27. června v devět hodin ráno otvírají. Nabídnou vstupenky na dvaatřicet pátečních filmových projekcí včetně zahajovacího francouzského snímku Pěna dní, který bude promítnut od 19 hodin ve Velkém sále Thermalu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Pokladna před Thermalem

Článek

„Vstupenky jsme posledních třináct let nezdražili,“ uvedl prezident festivalu Jiří Bartoška. Jejich cena zůstává 65 korun za filmové představení. Podobně je to i s festivalovými pasy, které stojí na celý festival opět tisíc korun. Divák si pak může denně na tento pas vyzvednout vstupenky na čtyři filmová představení na daný a následující den. Vstupenky si bude možné pořídit stejně jako vloni ve dvaadvaceti pokladnách, které budou od pátku otevřeny vždy už od osmi hodin ráno. Celkem se postupně dostane do prodeje 125 tisíc lístků.

Diváci budou moci letos shlédnout celkem dvě stě hraných a dokumentárních filmů. V hlavní soutěži o Křišťálový glóbus se představí čtrnáct snímků. „Česko bude reprezentovat psychologický thriller Jana Hřebejka Líbánky,“ připomněl Bartoška.

Diváci se ale mohou opět těšit na další sekce, jako je například Na východ od Západu, Horizonty nebo Jiný pohled. Už v úvodu festivalu se v Karlových Varech objeví hollywoodská superstar John Travolta. Zmiňovaný zahajovací snímek Pěna dní uvede ve festivalové premiéře herečka Audrey Tautouová. Připravena je pocta pro amerického scénáristu, režiséra a producenta Olivera Stonea. Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii převezme akademický malíř a výtvarník kostýmů Theodor Pištěk.

Digitál vládne

Pořadatelé festivalu letos pořídili dvě digitální promítačky a další tři si půjčili, takže dvanáct z celkových čtrnácti karlovarských kinosálů je vybaveno nejmodernější technikou. „Bez možnosti promítnout film v digitální podobě zůstala jen Husovka a Richmond,“ uvedl umělecký ředitel festivalu Karel Och, podle kterého digitalizovat nelze ani Letní kino, kde se ale bude promítat jen na začátku a na konci festivalu.

„Digitalizace většiny kinosálů byla nutná, protože vloni jsme měli 85 snímků v digitální podobě a letos jich je již sto sedmdesát,“ dodal Och. „Po letech se ukázalo, že film na klasickém filmovém pásu již prakticky neexistuje,“ doplnil výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha.

Obavy mají pořadatelé z nevyzpytatelného počasí. „Při zahájení festivalu v pátek v podvečer mají být přeháňky, tak doufáme, že se s kolonou přijíždějících hostů k Thermalu trefíme do suchého místa,“ uvedl Bartoška. Pro ty, kterým by bylo třeba večer v letním kině při promítání snímku Pomáda zima, mají pořadatelé připraveny festivalové deky na přikrytí. „Myslím, že půjdou hodně na draka,“ podotkl Bartoška.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám