Hlavní obsah

Revival se bude hrát poprvé na festivalu v Karlových Varech

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za necelý měsíc, 5. července večer, vstoupí na červený koberec Velkého sálu Thermalu na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary scenáristka a režisérka Alice Nellis. Doprovodí ji tvůrčí tým její očekávané nové hudební komedie Revival, která se tu představí mezinárodnímu publiku ve slavnostní světové premiéře.

Foto: Bontonfilm

Miroslav Krobot, Bolek Polívka, Karel Heřmánek a Marián Geišberg, filmoví představitelé někdejší rockové kapely Smoke.

Článek

Očekáváni jsou představitelé hlavních rolí Bolek Polívka, Miroslav Krobot, Karel Heřmánek a Marián Geišberg, kteří ve filmu tvoří někdejší slavnou českou rockovou kapelu Smoke. Ta se rozpadla v roce 1972 a čtveřice starých kamarádů se teď – každý ze svého vlastního důvodu – pokouší o velkolepý návrat.

Je to komedie o rokenrolu a o jednom podvodu, který báječně vyšel tím, že se nepovedl Alice Nellis

Ve filmu, nabitém hudbou a humorem, kromě toho vstoupíme do životů všech členů kapely. O tom, že si za ta léta stačili nastřádat spousty průšvihů, není pochyb. A teď je i všechny kolem čeká spousta zábavy a často překvapivých a komických situací. Také se konečně podaří rozluštit tajemství, proč se skupina rozpadla.

Alice v mužském obležení

Alice Nellis je renesanční bytost mnoha talentů. Vystudovala anglistiku a amerikanistiku na filozofické fakultě, příčnou flétnu na konzervatoři, scenáristiku na FAMU. Doma má tři děti, píše a režíruje filmy i divadelní představení.

Je úspěšná – ze všech filmových cen připomeňme, že Tajnosti se staly při udílení Českých lvů nejlepším filmem roku 2007, na mezinárodním festivalu v San Sebastianu dostala cenu za režii filmu Výlet. A na její zatím poslední komedii Perfect Days – I ženy mají své dny přišlo přes čtvrt miliónu diváků. „Myslím, že tentokrát by se jejich počet mohl posunout ještě mnohem dál,“ řekl producent Rudolf Bierman, který je s Revivalem nadmíru spokojen.

Jde přitom na první pohled o film ze zcela jiného soudku než ty předchozí: v Ene bene, Výletu, Tajnostech, Mamas & Papas i Perfect Days byly hrdinkami ženy, jejichž světu, trablům, touhám i radostem rozumí Nellis jako málokdo.

Foto: Bontonfilm

Jednu z ženských rolí ztvárnila Zuzana Bydžovská.

Tentokrát jsou hlavními postavami stárnoucí muži. Ale Alice se svým typicky nakažlivých smíchem tvrdí: Hlavně je to film o rokenrolu a o jednom podvodu, který báječně vyšel tím, že se nepovedl," říká a dodává:

„A také je to příběh čtyř lidí, které pozdní socialismus a raná revoluce zavedly do zásadně jiných životních situací, ale kteří i přesto mají stále něco společného – je ještě pár věcí, které by chtěli udělat. Myšlenka na společný revival nabízí každému z nich východisko, byť ze zcela jiných problémů. A také je to film o tom, že hudba, nad kterou se naši rodiče kdysi pohoršovali, bude jednou hudba, které se budou naše děti smát. A to je v pořádku.“

Herci a muzikanti

Představitelé někdejších českých Rolling Stones, které si Nellis vymyslela, se ve svých rolích cítili dobře včetně toho, že se z nich stali muzikanti: Krobot hraje na kytaru, Polívka na basu, Heřmánek je u kláves a Geišberg zpívá.

„Spíš umím zahrát, že hraji,“ přiznal se mi na návštěvě natáčení Miroslav Krobot, kterého ostatní chválili, v jak výborného kytaristu vyrostl, a dodal: „Hrál jsem bigbít na střední škole, a od té doby si pořád říkáme, že se sejdeme, ale pořád to nevychází. A tady se to aspoň podaří, to se mi líbí.“

Také basák – Polívka, který hraje s představitelem další velké role Vojtou Dykem krásnou rockovou baladu, přiznal: „Ono to rockové řádění na pódiu člověka vtáhne, podlehne tomu. Už se nedivím, že těm rockovým muzikantům tak rychle roste ego,“ dodal se smíchem.

Inspirace u Beatles

Úspěšnou kapelu samozřejmě dělají písničky. Všechny, které mají Smoke v repertoáru, jsou původní, a pro film je složil Jan Ponocný alias Cirkus Ponorka.

„Oni nejsou muzikanti, ale jsou schopni to zahrát a byli pilní,“ říká Ponocný, který s Nellis pracoval již na čtvrtém filmu a v Revivalu i hraje, a dodává: „Bolek sice není basák, ale dokáže se to naučit a působí strašně uvěřitelně. Mirek Krobot mě překvapil, že umí na kytaru. Marián se zpěvem jako hudebník také neměl žádný problém. Základní postava kapely, majitel studia Karel Heřmánek, hraje na klávesy a ty se dají dobře nakamuflovat.“

Až uvidíte plakát, který nápadně připomene slavnou beatlesáckou Abbey Road, bude to správně: Nellis se právě touto fotografií Brouků, přecházejících ulici, inspirovala a nechala Smoke přecházet jednu pražskou, žižkovskou. Karlovarským Thermalem tedy bude znít 5. července řízný rokenrol. A již další týden se kapela Smoke ve filmu Revival rozjede za diváky v kinech po celé republice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám