Hlavní obsah

Pramen o páté: Černá tůň, co požírá hloupé novináře

Právo, Kateřina Farná

Tak nám to končí. Další karlovarský festival za námi, další zářez na pažbě. Za pár minut budeme znát vítěze hlavních cen a uvidíme nový film trvalky chytré a zábavné kinematografie, Woodyho Allena.

Foto: archív

Britská křehká komedie Černá tůň vypráví s černým humorem o poněkud nefunkční středostavovské rodině.

Článek

Než však definitivně spadne opona za 47. ročníkem, musím se s vámi podělit ještě o jeden výjimečný filmový zážitek. Jmenuje se Černá tůň, je to černá komedie o jednom tragickém omylu a jedné zvláštní rodině. Film natočili za pár šupů dva mlaďoši, Will Sharpe a Tom Kingsley (taky si zahrál jednu z hlavních rolí), a podotýkám, že je to jejich celovečerní debut.

Černá tůň, symbol nevyřčených přání i tragických nehod, by se měla vedle klasik Všichni prezidentovi muži, Vrtěti psem nebo legendárního seriálu Jistě, pane ministře promítat hlavně studentům žurnalistiky a public relations. A to povinně - nejen z důvodu, že je to prostě kvalitní a prima počin, ale i proto, že ukazuje, jaké následky má mediální pranýřování a házení hnoje, pokud to vydělává a zvyšuje vydavatelům náklad.

Foto: archív

Dustin Hoffman a Robert Redford ve filmu Všichni prezidentovi muži (1976) jako novináři a strůjci slavné aféry Watergate.

Zárukou toho, že Černá tůň (v originále Black Pond) není ztráta času, je uvedení této komedie ve vyhlášené sekci Deset evropských režisérů očima Variety. A to je velmi prestižní časopis.

Pozor na to, koho zvete na čaj!

Snímek je působivý z několika důvodů. Za prvé, je natočen lehkým, nenásilným polodokumentárním stylem, za druhé přibližuje absurdní příběh středostavovské rodiny a muže, který chce umřít, za třetí vše rámuje neduh současné žurnalistiky, prahnoucí za každou cenu po laciných senzacích. Silný je zde břitký britský humor i zneklidňující pocit, jak může být člověk proti mašinérii bezmocný.

Nebudu prozrazovat děj, nicméně základní linka se vine kolem příběhu rodiny, na titulních stranách označované za vrahouny, do jejíhož života zasáhne neznámý podivín, jenž rád a sám vysedává u jedné tůně. Když jej Tom, hlava rodiny, náhodou potká na procházce se svým psem a pozve na čaj, netuší, jak jemu a všem blízkým změní jeho rozhodnutí život.

Bez zajímavosti není, že do role otce byl obsazen Chris Langham, jenž v minulosti ztvárnil mimo jiné postavu smolařského člena vládního kabinetu v satirickém seriálu BBC Je to soda a před pěti lety byl odsouzen k tříměsíčnímu trestu za stahování dětské pornografie. Od té doby nehrál...

Tohle je letos poslední Pramen o páté, který jsme pro vás s kolegyní Věrou Míškovou psaly. Za sebe všem přeji, aby měli pěkné léto a v životě co nejméně podobných černých tůní.

Reklama

Výběr článků

Načítám