Hlavní obsah

Pramen o páté: Kdo nejlépe zpívá a kdo má největší sukces

Právo, Věra Míšková

Už je mi to skoro trapné, ale zase musím začít počasím. Na úterní koncert Vojty Dyka a brněnského B Side Bandu se hudby a Vojtymilovní návštěvníci festivalu těšili v naději hraničící s jistotou, že po úmorném celodenním vedru bude koncert pod širým nebem dokonalým osvěžením.

Foto: Jan Handrejch, Právo

A schválně - kdo dá ty tóny líp?

Článek

Jenže osvěžení přišlo už o pár hodin dřív v podobě pořádné letní bouřky, která plynule přešla ve vytrvalý déšť. Stejně vytrvalí byli naštěstí i lidé v Poštovním dvoře, kteří pod deštníky a s prokazatelně promoklými botami stáli v deset hodin večer před pódiem a vítali božského Vojtu a jeho spoluhráče.

Jenže svět je nevděčný. Jakkoliv Dyk a B Side Band své publikum rozhodně nezklamali, jejich úspěch blednul před sukcesem, který mělo vystoupení čtveřice mužů v oblecích s kravatami: prezident festivalu Jiří Bartoška, výkonný ředitel Kryštof Mucha, herec a zpěvák Jiří Macháček, autor grafické podoby festivalu Aleš Najbrt a producent Jaroslav Bouček rozbalili (spolu s Dykem) kabátovskou Pohodu s takovým odpichem a elánem, že publikum řvalo, zpívalo a skákalo bez ohledu na to, jestli byl každý tón tak úplně přesný...

Slovenský úspěch

Velký potlesk náleží Slovenskému filmovému ústavu: zatímco my Češi se pyšníme tím, že jsme dokázali dosud digitálně restaurovat 2 (slovy dva) filmy Marketa Lazarová a Hoří, má panenko, a to ještě jen díky štědrým sponzorům a pomoci karlovarského festivalu, na Slovensku jich mají takto obnovených a uchovaných přes osmdesát. Jak je to možné, se dočtete ve středu v rozhovoru s ředitelem ústavu Petrem Dubeckým v Právu i na serveru Novinkyc.cz.

A když už jsme u digitálního restaurování filmů, ve středu dopoledne si určitě nenechám ujít ve Velkém sále Thermalu uvedení vyčištěné kopie slavného sedmioscarového Lawrence z Arábie s Peterem O´Toolem a Omarem Sharifem, kteří - jak praví festivalový katalog - byli v době premiéry filmu v roce 1962 ještě jen málo známí herci.

Reklama

Související články

Mirrenovou uhranuly Karlovy Vary svou krásou

Doslova uhranutá krásou Karlových Varů prožívala britská herečka Helen Mirrenová svou účast na letošním karlovarském mezinárodním filmovém festivalu, kde...

Výběr článků

Načítám