Hlavní obsah

Pramen o páté: Mocná hra čísel aneb Někdo to rád spočítané

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čísla jsou magická, ostatně letos jsou hlavním vizuálním motivem festivalu. Na plakátech vás pronásleduje 47 jako odkaz, kolikátý že ročník to máme. Festivaloví debutanti zase ve Varech shánějí trička s jedničkou. Ono čísel se sešla docela pěkná hromádka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Záběry ze slavnostního zahájení

Článek

Tak například lázeňskými kolonádami se pohybuje člověk, který má k festivalovému číslu rozhodně radostnější vztah než před lety Renčův Hlídač č. 47. Ten muž se jmenuje Jiří Slíva, v místní Galerii umění vystavuje grafiky a narodil se 4. 7. 1947. Čtyřicetsedmičku taky hrdě nosí Jiří Bartoška, protože narozeniny slaví každé jaro už od roku 1947.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident festivalu Jiří Bartoška v zajetí čísel.

Diskriminace příslovců

Novináři číselným údajům svým způsobem nadržují na úkor jiných slovních druhů. Už na školách se totiž žurnalistům vtlouká do hlavinek, že jedna fotografie vydá za 1000 slov (to nevymyslel žádný myslitel, ale Stalin) a že různé statistky a čísla články "zpestřují". Čtenáři je prý mají rádi, takže text hnedle dobarvím informací, že hvězdný pár Helen Mirrenová a Taylor Hackford mají dohromady dva Oscary a 4 nominace na něj.

Čísla mají samozřejmě své místo i v názvech kultovních filmů. Namátkou Číslo 5 žije, 12 opic, Sedm samurajů nebo Tři veteráni, z festivalového programu například Místnost 514, Pokoj 237 a Věra 68. Od začátku se mluví o rekordním 15hodinovém opusu Odyssey aneb dějiny filmu v kostce. Pro komfort a zdraví filmožroutů byl rozsekán do pěti tříhodinových bloků.

Celý vesmír Heleny Třeštíkové

Numera dokážou spolehlivě upoutat pozornost, jak už dávno poznala reklama a prakticky od Cameronova Avataru i světový filmový průmysl, jenž hystericky započal pod tlakem trhu novou 3D éru, aby ji brzy vystřídala 4 a 5D komerční masáž. Jen vidět už prostě nestačí...

Foto: Falcon

Filmové premiéry

Čísla a čas v sobě ukrývají celý vesmír, jak mimochodem nadčasově dokazuje Helena Třeštíková v soutěžním dokumentu Soukromý vesmír. A pro pořádek, podle numerologů působí 47 negativní vibrace, což vůbec neodpovídá nedělním statistikám: již se akreditovalo 5 953 účastníků, z toho 146 filmových tvůrců, 437 filmových profesionálů a 515 novinářů, dosud se prodalo skoro 40 tisíc lístků.

Nakonec si říkám, jestli těch čísel není moc. Takže o tom, jak se cítí jedna položka ve statistice až někdy jindy. Jdu do kina...

Reklama

Výběr článků

Načítám