Hlavní obsah

Pramen o páté: O čase, vráskách a haluškách

Právo, Věra Míšková

Tak tedy zase o rok starší. První den festivalu slyším tahle slova na každém kroku, a vřele přikyvuji. Neboť jediné, co na karlovarském (a dalších festivalech) nemám ráda, je vědomí ubíhajícího času. Ročník za ročníkem přidává člověku léta, a právě ve Varech to je vidět nejen v zrcadle, ale všude kolem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

S karlovarským festivalem zase o rok starší.

Článek

Loňští kojenci se batolí Thermalem, který zvenčí vypadá zase o něco omšeleji, štamgastům přibylo každému po jedné vrásce, nedávní studenti už dávají přednost pohodlí hotelů před atmosférou stanového městečka, do kterého zase zamířili ti, kdo sem kdysi začínali jezdit v dětských kočárcích.

Stanové městečko se letos přestěhovalo na koupaliště Rolava, což se bude nejspíš zatraceně hodit. Rosničky vyhrožují teplotními rekordy, takže po východu z klimatizovaných kinosálů lze slanou koupel ve vlastním potu spláchnout skokem do sladké vody.

Slunce pere, kino volá

Ještě než to večer naplno vypukne, mám potřebu zkontrolovat, co je na svém místě, a co je kde nového. Před Thermalem otevírá starý známý stánek s haluškami, které skvěle chutnají, a odporně po nich pálí žáha. Proti němu se nově nabízejí plněné bagety.

Na Divadelním náměstí vyrostl nový Domov ČT, který má tvořit zázemí pro setkání s fanoušky, tvůrci i partnery České televize. Cestou do Puppu jsem se v něm zastavila, a po prvním nárazu vedra mě zastavila příjemná dívka a pozvala mě na setkání s tvůrci seriálu Vyprávěj. Slíbila, že se mohu i nechat vyfotografovat s Veronikou Freimanovou. Mnozí možná podobné nabídce neodolali, já jsem spěchala před Grandhotel Pupp, kam měla už za chvíli přijet Helen Mirrenová. Přijela, pozdravila se s Jiřím Bartoškou i fanoušky, rozdala spousty autogramů.

Odhodlaný divák

Ale ještě než jsem tam dorazila, s nadšením jsem zaznamenala, že zmizely loňské výkopy a lešení podél kolonád. A naopak že ani trochu nezmizeli diváci, kteří stejně jako v minulých letech neúnavně stojí ve frontách na lístky a houfují se před sály, nadupaní jak dostihoví koně před startem, aby toho stihli vidět co nejvíc. Balzám na nervy všech, kdo trpí poklesem návštěvnosti v běžných kinech, poklesem takovým, že už ho nelze vysvětlovat takovým ani makovým počasím.

Ostatně tady ve Varech pere slunce, a do kina se jde. A i když je zdejší publikum poučené a poněkud náročnější než to „multiplexové“, možná by se přece jen producentům a distributorům vyplatilo v příštích dnech bedlivě sledovat hlasování o Diváckou cenu deníku Právo - třeba naznačí, co lidé od filmů čekají, co chtějí vidět.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám