Hlavní obsah

Ve Varech poznáte, jak se žije kurdské rodině v Rakousku

Právo, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Souboje o Křišťálový globus se letos po delší době účastní i film z Rakouska – debut talentovaného Hüseyina Tabaka pod názvem Tvoje krása nemá cenu...

Foto: KVIFF

Debut Hüseyina Tabaka bude na MFF Karlovy Vary bojovat o přízeň poroty v hlavní soutěži.

Článek

Angažované filmy mají často jeden poměrně nepříjemný nedostatek: jsou svým dopadem příliš úzkoprofilové, nemají schopnost oslovit dostatečně široké publikum, a jejich snaha pojmenovat nějaký konkrétní problém tak přichází vniveč. Rakouský režisér tureckého původu Hüseyin Tabak se tohle pokusil snímkem Tvoje krása nemá cenu... prolomit.

Na jedné straně otevírá v Evropě už dlouho velmi aktuální téma začlenění imigrantů do společnosti, případně přístupu státu k nim. Vypráví příběh kurdsko-turecké rodiny v čele s dětskou hlavní postavou filmu Veyselem, který se svými rodiči a starším bratrem přichází do Rakouska. Důvod není jen existenční, Veyselův otec byl kurdský separatista a byl za své názory i činnost v Turecku pronásledován, strávil dokonce nějaký čas ve vězení.

Nad rodinou se však v Rakousku od počátku vznáší možnost deportace zpět, která nabude na hrozivosti, když je Veyselův bratr zatčen za držení drog a Veysel sám má problémy s němčinou (umí logicky jen turecky a kurdsky) a tedy i s prospěchem ve škole.

Tabak tlačí na pilu

Na druhé straně ale Tabak, mimochodem Hanekeho žák, nabízí divákům a divačkám emoce v té nejryzejší podobě. Najdete tu příběh nenaplněné dětské lásky, proměňující se vztah otce se synem i mužného tureckého souseda rodiny s malým Veyselem. Tabak tady zjevně tlačí na pilu v touze diváky připoutat a své důležité poselství jim přes jejich dojetí úspěšně předat.

Jak to bude fungovat zrovna na vás, můžete zjistit mezi 29. červnem a 7. červencem na MFF Karlovy Vary.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám