Hlavní obsah

Výběr Variety: pocta Pulp Fiction, apokalyptická vize i animovaný film o stáří

Právo, far

Do pravidelné sekce karlovarského festivalu nazvané Deset evropských režisérů očima Variety vybrali filmoví kritici příběhy, které jsou napínavé, zábavné, smutné nebo vyprávěné velmi nekonvenčně.

Foto: archív

Britská křehká komedie Černá tůň vypráví s černým humorem o poněkud nefunkční středostavovské rodině.

Článek

„Vybírala jsem filmy úspěšné v národních distribucích i osobité nízkorozpočtové tituly, které posbíraly ceny na mnoha festivalech, ale stále postrádají domácí distribuční podporu,“ říká kurátorka programu a filmová kritička časopisu Variety Alissa Simonová.

„V minulém roce naše kolekce například obsahovala film později oceněný jako objev roku v rámci Evropských filmových cen. Doufejme, že letos bude výběr filmů podobně objevný a přitažlivý,” dodala.

Sekce zahrnuje temnou finskou frašku Iron Sky (rež. Timo Vuorensola) o nacistech vracejících se z exilu na Měsíci zpět na Zem nebo norskou černou komedii Jackpot (rež. Magnus Martens), která s typickým severským humorem vypráví o čtyřech kamarádech, jedné výhře v loterii a rafinované vraždě. Režisér tím vzdává hold filmům jako Fargo, Gauneři či Pulp Fiction – historky z podsvětí.

Britský film Černá tůň (rež. Will Sharp a Tom Kingsley) zachycuje příběh rodiny, do jejíhož života zasáhla smrt náhodného návštěvníka. V belgické tragikomedii Hasta la vista! (rež. Geoffrey Enthoven) se trojice hendikepovaných kamarádů vypořádává se svými sexuálními tužbami. Intimní život je rovněž tématem filmu Hemel, který vypráví velmi netradičním způsobem režisérka Sacha Polaková.

Apokalyptická vize světa

Foto: archív

Apokalyptický příběh o přežití Výheň se odehrává v roce 2016.

Píše se rok 2016 a svět je v důsledku prudkého nárůstu globálního oteplování vyprahlou pustinou. Apokalyptický příběh o přežití Výheň (rež. Tim Fehlbaum) kontrastuje s klasickým dánským historickým dramatem Tento život (rež. Anne-Grethe Bjarup Riis) o odbojovém hnutí v Dánsku, okupovaném nacisty za druhé světové války.

Dojemným ručně animovaným vyprávěním o stáří debutuje na poli celovečerního filmu španělský režisér Ignatio Ferreras filmem Vrásky, producent Aleš Pavlin zase přijede s režisérem Nejćem Gazvodou představit film Výlet. Kromě výborného scénáře zaujme podmanivou kamerou a působivými lokacemi.

Na výlet se vydávají i dva údržbáři silnic ve vizuálně působivém islandském počinu Doprava Doleva (rež. Hafsteinn Gunnar Sigurðsson). Hlavní role se v něm ujal Hilmar Gudjónsson, oceněný jako Shooting Star na letošním Berlinale.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám