Hlavní obsah

Helen Mirrenová, která míří do Varů, dostane hvězdu na hollywoodském chodníku

Novinky, Stanislav Dvořák

Britská herečka Helen Mirrenová bude poctěna hvězdou na nejslavnějším chodníku světa "Hollywood Walk of Fame". Ceremonie se chystá na příští rok. Předtím se oscarová herečka podívá do Karlových Varů, kde bude hostem mezinárodního filmového festivalu (29. června - 7. července).

Foto: Profimedia.cz

Helen Mirrenová

Článek

Mirrenové bude tato hollywoodská pocta udělena společně s dalšími hereckými hvězdami, jako jsou Javier Bardem, Jennifer Hudsonová, James Franco a Viola Davisová.

Z televizních hvězdiček se dočká Jane Lynchová (seriál Glee), Ellen DeGeneresová a nebo Simon Baker ze seriálu Mentalista. Hudební svět pak reprezentují např. Usher, New Kids on the Block a Backstreet Boys.

Adepty na hvězdu vybírá každý rok hollywoodská obchodní komora ze stovek nominací. Umělci při tom nedostávají žádnou prémii a naopak ještě musí platit 30 000 dolarů za náklady ceremonie a udržování chodníku slávy.

Foto: Profimedia.cz

Roli šéfinspektorky Jane Tennisonové v seriálu Hlavní podezřelý (1991) považuje za zlomovou.

Helen Mirrenová začínala jako divadelní herečka a hrála v desítkách filmů, z nichž se proslavily třeba snímky Královna, Šílenství krále Jiřího, Gosford Park, Red či Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec.

Postava královny v historickém dramatu z roku 1994 Šílenství krále Jiřího jí vynesla ocenění na MFF v Cannes a první nominaci na Oscara. Slavný Gosford Park režiséra Roberta Altmana jí přinesl druhou nominaci na Oscara, na Zlatý glóbus a řadu dalších kritických ocenění.

Postava jedné z hrdinek v komedii podle skutečné události Holky z kalendáře znamenala pro Helen Mirrenovou další nominaci na Zlatý glóbus a na Evropskou filmovou cenu. Mimořádného uznání se jí dostalo za roli panovnice Alžběty II. ve filmu Stephena Frearse Královna (Volpiho pohár na MFF v Benátkách, Zlatý glóbus, Oscar a další ceny). Několik cen Emmy si odnesla za známý kriminální seriál Hlavní podezřelý, kde hrála šéfinspektorku.

Do Karlových Varů přijede Mirrenová společně s manželem, režisérem a producentem Taylorem Hackfordem, s nímž se seznámila při práci na filmu Bílé noci (White Nights).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám