Hlavní obsah

Hvězdou karlovarského festivalu bude oscarová Susan Sarandonová

Právo, Zbyněk Vlasák

Na letošním MFF Karlovy Vary převezme Křištálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii americká herečka Susan Sarandonová. Vedle Helen Mirrenové je tak už druhým velkým hereckým jménem, které letos do Varů dorazí. Cenu prezidenta festivalu za mimořádný přínos českému filmu dostane herec Josef Somr.

BEZ KOMENTÁŘE: Susan Sarandon ve slavné scéně z filmu Čarodějky z EastwickuVideo: Warner Bros.

 
Článek

Susan Sarandonovou můžete znát z několika nezapomenutelných filmů. Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli jí vyneslo drama Mrtvý muž přichází Tima Robbinse. Sarandonová zde ztvárnila řádovou sestru Helen, která se snaží odsouzenému vrahovi ulehčit cestu na smrt.

V dalších čtyřech případech pak byla na prestižní americkou cenu nominovaná. Mimo jiné za roli obhájkyně v Nebezpečném klientovi režiséra Joela Schumachera nebo za excelentní výkon po boku Geeny Davisové v road movie Ridleyho Scotta Thelma a Louisa.

Foto: imago stock&people, ČTK

Americká herečka Susan Sarandonová

Diváckou proslulost jí ale zajistila už role v o něco starším filmu. V roce 1987 se vedle dalších hollywoodských ikon Jacka Nicholsona, Michelle Pfeifferové a Cher podílela na natočení snímku Čarodějky z Eastwicku.

V Karlových Varech pak Susan Sarandonová, která se také intenzivně věnuje charitativní činnosti a aktivně se zapojuje do boje za podporu práv menšin, osobně představí komedii bratří Duplassových Jeff, který žije s mámou.

Přijedou režiséři ověnčení cenami z Cannes či Sundance

Cenu prezidenta festivalu za mimořádný přínos českému filmu převezme herec Josef Somr, který v Karlových Varech osobně uvede film Žert [celá zpráva].

Foto: Petr Horník, Právo

Eva Zaoralová a prezident festivalu Jiří Bartoška

Vedení festivalu oznámilo i několik dalších hostů, zejména režisérských osobností, které mezi 29. červnem a 7. červencem do lázeňského města zavítají. Předně je to Todd Solondz, jehož film Vítejte v domě panenek získal Velkou cenu poroty na Sundance a snímek Štěstí zase cenu kritiků v Cannes. Ve Varech představí komediální drama Černý kůň, které soutěžilo loni v Benátkách.

Výraznou postavou je rovněž dramatik, scenárista a režisér Kenneth Lonergan, za divadelní hru The Waverly Gallery nominovaný na Pulitzera a za scénář ke svému filmařskému debutu Na mě se můžeš spolehnout na Oscara. Kromě toho se scenáristicky podílel na komediích s Robertem De Nirem Přeber si to a Přeber si to znovu a také na Scorseseho Ganzích New Yorku.

Z dalších režisérů, kteří mají ve svém kalendáři zaškrtnutou i letní návštěvu Karlových Varů, zmiňme Amira Naderiho, jednoho z nejvlivnějších tvůrců nové vlny íránského filmu, nebo amerického režiséra a scenáristu Iru Sachse, v jehož filmografii nechybí na festivalu Sundance Velkou cenou odměněné drama Forty Shades of Blue. Karlovarští diváci budou mít možnost spatřit jeho čtvrtý celovečerní snímek Neodcházej, jenž byl promítán na Sundance a z Berlinale si odvezl cenu udělovanou nejlepšímu filmu s homosexuální tematikou.

Festival zakončí novinka Woodyho Allena

Zveřejněny byly také zahajovací a zakončovací snímek MFF Karlovy Vary. Na samotný úvod bude uveden v mezinárodní premiéře film Good Vibrations v režii Lisy Barros D'Sa a Glenna Leyburna, příběh o zakladateli belfastské punkové scény, nekompromisním rebelovi Terri Hooleym. Na konec pak pořadatelé vsadili na jistotu: nový film Woodyho Allena Do Říma s láskou, kde excelují Penélope Cruzová, Ellen Pageová, Alec Baldwin, Roberto Benigni i sám Allen.

Prezidentem Hlavní poroty bude letos Richard Peña, programový ředitel prestižní newyorské Film Society of Lincoln Center a ředitel Newyorského filmového festivalu. Českým zástupcem pak Ivo Mathé, bývalý generální ředitel České televize a od roku 2005 rektor Akademie múzických umění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám