Hlavní obsah

Fond kinematografie krvácí, přesto rozdělí 130 miliónů

Právo, far, ČTK

Ministerstvo kultury už má na účtu 50 miliónů korun, které na podporu kinematografie uvolnilo jako mimořádnou účelovou dotaci ministerstvo financí. Rada Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie právě stanovila pravidla pro její čerpání. Celkem tak fond letos rozdělí 130 miliónů, což je asi polovina částky, kterou měl k dispozici loni.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Režisér Jan Hřebejk k natáčení nového filmu řekl, že se jeho děj odehrává na půdorysu detektivky.

Článek

S ministryní kultury Alenou Hanákovou (TOP 09/STAN) se na karlovarském festivalu v pondělí setkala ředitelka odboru médií a audiovize Helena Fraňková. Společně se zúčastnily panelu o podpoře české kinematografie a filmového průmyslu.

„Uvidíme, jak to bude v příštím roce, kdy budeme muset, než přijdou peníze od soukromých subjektů, vykrýt první půlrok; zřejmě zavazováním budoucích příjmů," uvedla Fraňková. Podle ní se nezdařila jednání s komerčními televizemi, aby část peněz, které mají fondu odevzdat v následujícím roce, poskytly ve formě záloh už letos.

„Začátkem roku měl fond kinematografie k dispozici 80 miliónů, z nichž rozdělil 27 miliónů. Celkem tak fond do prosince rozdělí 130 miliónů," podotkla Fraňková. Fond dosud kvůli nedostatku peněz uděloval producentům celovečerních hraných filmů v krizovém režimu jen symbolickou jednu korunu. Nyní mohou požádat o její navýšení. Rozhodnutí padne 19. července.

Problematická diginovela

Symbolickou korunu udělila rada fondu minulý týden třeba projektu Cesta ven režiséra Petra Václava, v první polovině roku ji dostaly například projekty Jana Hřebejka, Alice Nellis a Vladimíra Morávka. Podpory ve výši 200 až 400 tisíc korun získali minulý týden Otakáro Schmidt na projekt Cyril a Metoděj či putovní přehlídka Projekt 100.

To, že fondu kinematografie chybí peníze, souvisí s přijetím novely zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání, tedy takzvané druhé diginovely. Podle ní ČT do fondu neodvádí výnosy z reklam, soukromé televize tuto sumu uhradí až příští rok.

Reklama

Související články

Mirrenovou uhranuly Karlovy Vary svou krásou

Doslova uhranutá krásou Karlových Varů prožívala britská herečka Helen Mirrenová svou účast na letošním karlovarském mezinárodním filmovém festivalu, kde...

Výběr článků

Načítám