Hlavní obsah

Festival rozdal první ceny: poroty zaujal Poslední krok, Poupata i Kamion

Právo, Kateřina Farná

Karlovarský festival vyvrcholí v sobotu večer defilé na červeném koberci, udílením Křišťálových glóbů i projekcí nového filmu Woodyho Allena Do Říma s láskou. Již odpoledne se předávala ocenění nestatutárních porot, které bývají předzvěstí těch hlavních. Diplomy převzali režiséři filmů Poslední krok, Poupata nebo Kamion.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Režisér filmu Kamion Rafaël Ouellet.

Článek

Mezinárodní federace filmových kritiků udělila "za zneklidňující pohrávání si s pamětí, výrazné herecké výkony a svěží náhled na íránský film" ocenění režiséru Ali Mosaffovi za Poslední krok.

Ocenění pro komorní drama

"Ceny od novinářů si velmi cením. Má pro mě velkou váhu. Doufám, že mě teď přestanou íránští novináři kritizovat," uvedl režisér v sobotu na neformálním ceremoniálu.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Delegace k íránského filmu Poslední krok.

Zástupce Ekumenické poroty předal cenu režisérovi kanadského dramatu Kamion, Rafaëlovi Ouelletovi. "V komorně pojatém vyprávění se postupně odhalují konflikty jednotlivých postav. Ve velkolepé přírodě se odrážejí téměř nepostřehnutelné změny v rodině, které nakonec každého z jejích členů přivedou k novým představám o budoucnosti, přičemž život se pro ně stává pozitivní výzvou," znělo odůvodnění poroty.

Cena pro Poupata

"Kamion je film o rodinné pospolitosti, ale může být i symbolem pospolitosti celé společnosti," poznamenal viditelně poctěn Rafaël Ouellet. Zvláštní uznání pak poputuje portugalsko-finskému snímku Na slaměné cestě.

Porotu Federace filmových kritiků z Evropy a Středomoří zaujalo české drama Poupata Zdeňka Jiráského, a to "za citlivý i humorný portrét dysfunkční a strádající rodiny, která se snaží přežít v poněkud bezcitné společnosti".

Cenu Netpac, udělovanonou asijským kinům, dostal snímek Za kopcem, a Cenu Europa Cinemas Label italský počin Román o jednom masakru. Porota uvedla, že toto ocenění snímku pomůže k uvedení v dalších zemích.

Reklama

Výběr článků

Načítám