Hlavní obsah

Vary: Hvězdy červeného koberce potvrdily, že nestárnou

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další ročník mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech skončil. Na ten s číslem 47 dorazily opět velké filmové hvězdy. Letos byly vidět hodně dámy. Ty nejobletovanější - Helen Mirrenová a Susan Sarandonová - ukázaly, že jim krása s roky příliš neubývá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hotel Thermal a jeho slavný červený koberec

Článek

Všechny největší filmové stars se prošly po červeném koberci vedoucím k Velkému sálu hotelu Thermal. Byly milé. Podepsaly se vyvoleným. Smály se. Mávaly. A vůbec dávaly najevo, že do Varů dorazily rády.

První velkou hvězdou festivalu byla britská herečka Helen Mirrenová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Mirrenová v zajetí fanoušků

Do lázeňského města si poslední červnový pátek přivezla svého slavného manžela, režiséra Taylora Hackforda. Pohodový pár nadchl nejen fanoušky, ale také produkci a novináře.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Helena Mirrenová a její muž Taylor Hackford na sobotní tiskové konferenci vychutnávali čaj.

Odjížděli v neděli odpoledne a už délkou pobytu dali najevo, že i jim se ve Varech opravdu, ale opravdu líbilo.

Ani poté si karlovarská kolonáda od hvězd neoddychla. Filmovou akci si užíval třeba dánský herec Bo Larsen. Snímek Hon, v němž hrál, dlouho vedl Diváckou cenu Práva. Na konec však skončil třetí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dánský herec Bo Larsen zastupoval mužskou populaci v přehlídce karlovarských hvězd.

České fanynky jistě zaznamenaly přítomnost Vojty Dyka. Ten se dokonce zapojil i do tradiční soutěže Festivalového deníku - najdi věc celebrity. Věnoval do ní tepláky, které později šťastný divák skoro očichával. Shrnul, že je herec a muzikant určitě předem vypral.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vojtěch Dyk

Jedna z největších delegací dorazila do lázeňského města k českému snímku Polski film. Byli vtipní. Bylo jich hodně. A hodně se také mluvilo o jejich díle. Co je fikce? Co se skutečně stalo?

Foto: Milan Malíček, Právo

Delegace k Polskému filmu

Otázek padlo hodně, odpovědí na ně také. Mystifikace ale převládla. Divákům tak nezbývá nic jiného, než se jít do kina podívat a rozhodnout se sami, jak to mají Češi a Poláci vlastně mezi sebou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Budař si vše na tiskovce fotil. Žertoval a stále mlžil.

Křehká íránská herečka Leila Hatamiová zase ve Varech připomněla, jak těžké je natáčet v zemi, kde není svoboda.

A vysvětlila rovněž českému publiku třeba to, že v muslimském světě je obtížné nějak vizuálně rozlišovat ženské role, neboť musí mít jejich představitelky zahalené hlavy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Íránka Leila Hatamiová uvedla ve Varech snímek Poslední krok. Film Rozchod Nadera a Simin, v němž hrála jednu z hlavních rolí, přitom získal Oskara.

Hatamiová proto měla v oskarovém snímku Rozchod Nadera a Simin vlasy nabarvené načerveno, které vykukovaly z pod ležérních přehozů hlavy. A proč červená?

"Kdybych byla blondýna, vypadalo by to příliš povrchně. Černá je zas moc seriózní. Červená je rozumně někde mezi tím," vysvětlila Hatamiová pro Festivalový deník.

Foto: Milan Malíček, Právo

Leila Hatamiová zvolila pro rozhovor v Karlových Varech bílou pokrávku hlavy.

Festivalové publikum také dlouho tleskalo olympioničce Věře Čáslavské. Ta přijela do Varů s režisérkou Olgou Sommerovou. Společně uvedly dokument s všeříkajícím názvem Věra 68 zachycujícím život jedné z žijících československých legend.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dvě velké dámy v obětí: nejúspěšnější česká, respektive československá sportovkyně všech dob Věra Čáslavská, a úspěšná dokumentaristka Olga Sommerová.

Další velkou hvězdou letošního festivalu se stala Američanka Susan Sarandonová. Ta dorazila na festival ve čtvrtek po poledni. Hned si měla co říci s prezidentem akce Jiřím Bartoškou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Susan Sarandon a Jiří Bartoška ve Varech

Nikoho nenechala na pochybách, že je rázná žena, že opravdu volí demokraty a jako dítě z velké rodiny zvládá chaos.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Susan Sarandonová jde uvést Jeff, který žije s mámou.

Sarandonová uvedla na festivalu film. Moc jí to slušelo. Přiznala se, že ráda pomáhá nezávislým producentům a že je to v Hollywoodu opravdu těžké s výchovou dětí.

V pátek tleskali lidé v Mětském divadle ve stoje zase české herecké legendě - Josefu Somrovi. Ten převzal jednu z hlavních cen festivalu, tu prezidentskou. Usmíval se a děkoval.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Josef Somr převzal Cenu prezidenta festivalu za přínos českému filmu.

Do Varů dorazil ráno v dobré náladě a vítal se na každém kroku se svými kamarády a známými. Patří k nim i prezident festivalu Jiří Bartoška.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dva staří přátelé - herci Josef Somr a Jiří Bartoška

Ten netajil obdiv, který k Somrovi chová: "Pepíčka znám od jednašedesátého roku, kdy nastoupil do angažmá v Pardubicích a jako student gymnázia jsem se na něj chodil s obdivem koukat."

Svůj velký den ve Varech měla v pátek i vycházející hvězda amerického filmu, teprve třináctiletá Kara Haywardová. Mladá, hravá a milá. Zájem novinářů si evidentně užívala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kara Haywardová

Třeba bude patřit mezi ty herce, pro něž byly Vary jednou z prvních štací na cestě k megakariéře. Zdejší prameny v minulosti totiž ochutnávali v té době začínající herci.

Za několik let je už znal celý svět a nyní patří k nejlépe placeným tvářím své profese.

Foto: KVIFF

Mladá, krásná a neuvěřitelně milá. Taková byla na festivalu v roce 2002 Keira Knightley.

Foto: KVIFF

Scarlett Johanssonová dorazila do Varů v roce 2001.

A asi největší hvězda? Poznáte ji?

Foto: KVIFF

Psal se rok 1994 a do Varů přijel mladíček Leonardo DiCaprio

A mimochodem. Karlovarské prameny mají vliv i na kariéru Čechů. Vyprávět by mohl třeba nynější ministr dopravy Pavel Dobeš. Ten si před lety přivydělával na festivalu jako brigádník a s žertem pro Právo shrnul, že mzdu jako mladík "propil".

Foto: KVIFF

Pavel Dobeš - z ministra brigádníkem

Teď rozděluje miliardy. Třeba si vzpomene na své začátky a brzy povede do Varů nová dálnice...

Reklama

Výběr článků

Načítám