Hlavní obsah

Ondříčkův film Ve stínu usiluje o Toronto a Benátky

Právo, míš

Nový film režiséra Davida Ondříčka Ve stínu měl všechny předpoklady dostat se do soutěže letošního únorového Berlinale. A velká naděje byla, svěřili se tvůrci na festivalu ve Varech.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Ondříček se svým herecem Ivanem Trojanem ukazují plakát k novému filmu Ve stínu.

Článek

Film má napínavou detektivní zápletku, která se odehrává na pozadí dramatických politických událostí padesátých let minulého století, jednu z hlavních rolí hraje špičkový německý herec Sebastian Koch a Ondříčka v Berlíně znají – hrál se tu v prestižní sekci Panorama jeho Grandhotel. Jenže to nevyšlo.

„Už jsme se dostali do nejužšího výběru před ředitele festivalu, a nakonec přišel obligátní dopis, že máme skvělý, takřka geniální film, a že ho neberou,“ řekl s úsměvem na pátečním setkání na karlovarském festivalu Ondříček a dodal: „A protože máme amerického distributora, který by více než uvítal uvedení filmu na velkém festivalu, rozhodli jsme se odložit i domácí únorovou premiéru, a pokusit se dostat jinam. Momentálně máme v hledáčku především Toronto a Benátky.“

Film ale těch několik měsíců neležel v šupleti. Ondříček znovu svolal svůj tým, a ještě důkladně zapracoval. Výsledkem je kratší stopáž (film trvá 96 minut), větší zacílení na hlavní postavu kriminalisty (Ivan Trojan), Jan P. Muchow změnil skoro z poloviny hudbu.

„Bylo to tehdy zklamání, ale filmu to nakonec prospělo,“ je nyní přesvědčen David Ondříček, který představí svůj film publiku 13. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám