Hlavní obsah

Filmová královna Helen Mirrenová dorazila na festival do Varů

Právo, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dame Helen Mirrenová přijela v pátek odpoledne do Karlových Varů. Večer převezme vynikající britská divadelní a filmová herečka v rámci slavnostního zahájení filmového festivalu Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii.

Foto: Milan Malíček, Právo

Helen Mirrenová a prezident festivalu Jiří Bartoška

Článek

Držitelka Řádu Britského Impéria s titulem Dame Commander se ubytovala v luxusním Grandhotelu Pupp, před kterým ji přivítali prezident festivalu Jiří Bartoška, novináři a její příznivci. V tropických teplotách čekali někteří fanoušci na slavnou herečku od poledne, na kdy byl původně příjezd Mirrenové avizován.

Foto: Milan Malíček, Právo

Mirrenová v zajetí fanoušků

Elegantně oblečená šestašedesátiletá herečka, s čelenkou na hlavě a slunečními brýlemi, rozdávala nejen úsměvy, ale také podpisy. Do lázeňského města přijela společně s manželem, režisérem a producentem Taylorem Hackfordem, s nímž se seznámila při práci na filmu Bílé noci (White Nights). Hackford mimo jiné natočil skvělé životopisné drama Ray.

Mirrenová začínala jako divadelní herečka a hrála v desítkách filmů, z nichž se proslavily třeba snímky Královna, Šílenství krále Jiřího, Gosford Park, Red či Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slavná britská herečka rozdávala po příjezdu před Grandhotel Pupp nejen podpisy, ale také úsměvy.

Postava královny v historickém dramatu z roku 1994 Šílenství krále Jiřího jí vynesla ocenění na MFF v Cannes a první nominaci na Oscara. Slavný Gosford Park režiséra Roberta Altmana jí přinesl druhou nominaci na Oscara, na Zlatý glóbus a řadu dalších kritických ocenění.

Postava jedné z hrdinek v komedii podle skutečné události Holky z kalendáře znamenala pro šarmantní dámu další nominaci na Zlatý glóbus a na Evropskou filmovou cenu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Mirrenová společně s manželem, režisérem a producentem Taylorem Hackfordem, a Jiřím Bartoškou

Mimořádného uznání se jí rovněž dostalo za roli panovnice Alžběty II. ve filmu Stephena Frearse Královna z roku 2006 (Volpiho pohár na MFF v Benátkách, Zlatý glóbus, Oscar a další ceny). Několik cen Emmy si odnesla za známý kriminální seriál Hlavní podezřelý, kde hrála šéfinspektorku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám