Hlavní obsah

Pramen o páté: Lachtan Gaston bude mít film, každý ho může mít s ním

Právo, Věra Míšková

Filmy nefilmy, asi nejvíc mě letos ve Varech dojala připomínka příběhu, který jsem před deseti lety s napětím sledovala a pak obrečela: při povodni utekl z pražské ZOO lachtan Gaston, na cestě za svobodou doplaval do Drážďan, kde ho lidé chytili, a on uhynul. Ta připomínka přišla na festival s prezentací experimentálního filmového projektu scenáristy Martina Duška a producenta Jiřího Konečného.

Článek

Chtějí podle Gastonova příběhu natočit celovečerní, v maskách hraný muzikál, jehož herecké obsazení má vycházet z požadavku co největší podoby herců a lachtanů - prezentační video zatím slibuje Vojtu Dyka a Lucii Vondráčkovou...

To samo o sobě by bylo jen maličko výstřední, skutečně experimentální je způsob financování. Dušek s Konečným se rozhodli vyzvat potenciální diváky, aby se podíleli svou troškou na financování ročního vývoje filmu, jehož výsledkem bude úhledný balíček, v němž grantové komise a další eventuální mecenáši najdou scénář, návrhy kostýmů, seznam hereckého obsazení a krátkou natočenou ukázku.

Když to vyjde, a producenti na základě tohoto balíčku seženou potřebné prostředky, mohou dostat koproducentíci vývojové fáze (spodní hranice příspěvku je 200 korun, horní nebyla stanovena) podíl na případném zisku, a mohou se ve filmu i objevit (podoba s lachtanem je i zde vítaná).

To prezentační video je už teď na www.gaston-film.cz, a já si říkám, že se tím koproducentíkem nejspíš stanu: přece když v ZOO funguje adopce zvířat, když si kdysi lidé posbírali peníze na stavbu Národního divadla, proč by si nemohli připlatit na vlastní film. Toho Gastona, který - dokud nepřišla povodeň - měl slávu, samice i smaženou stravu, jsme přece měli všichni rádi!

Reklama

Výběr článků

Načítám