Hlavní obsah

Gastronomickým hitem letošního festivalu jsou bagety

Právo, Rudolf Voleman

Gastronomickým hitem letošního 47. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech jsou bezesporu bagety. Vloni v anketě mezi baťůžkáři organizátoři akce zjistili, že právě prodejna baget jim v nejvíce chybí. Letos se proto rozhodli nechat vystavit před Thermalem bageterii.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Bagety frčí.

Článek

„Takový zájem jsme snad ani nečekali,“ uvedl s nadšením šéf bageterie Daniel Ryška. „Každý den prodáme kolem tří tisíc baget. Největší zájem je o Bruselské bagety a pak jde také hodně letní menu,“ pokračoval.

„Z pití se nejvíce během tropických veder o víkendu prodávala citronáda a ledový čaj,“ dodal s tím, že prodej zajišťuje na jedné směně třicet lidí včetně hostesek a zaměstnanců pro úklid zahrádky pro padesát sedících hostů.

Novinky mají i jinde

S novinkami v sortimentu přišel letos rovněž stánek stojící naproti. „Bageterie je pro nás velká konkurence,“ přiznala provozovatelka občerstvení Kateřina Javorská.

„Letošní naší novinkou jsou farmářské brambory s cibulí, paprikou a slaninou,“ popisovala. „Ve velké oblibě zůstávají tradičně halušky se zelím,“ dodala s tím, že "k festivalu patří tradičně pivo, ale také míchané nápoje, z nichž je největší zájem o mojito."

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Máte chuť na brambory?

Non stop má po dobu festivalu otevřeno i Kinokavárna Čas na Masarykově třídě nedaleko Thermalu. „Zájem je především o toasty se šunkou a sýrem, schwarzwaldskou šunkou a mozzarellou a rovněž o croissanty,“ uvedla číšnice kavárny Petra s tím, že z nápojů je zájem o ledovou kávu a džusy. „Máme po celý den plno hostů a povolí to vždycky až tak kolem třetí hodiny ráno,“ dodala.

 Koláče a pizza

Již tradiční Festivalová prodejna pečiva na Masarykově třídě má otevřeno od sedmi do večera, obvykle do devíti hodin. „Nejvíce jdou slané a sladké fornetti, které tady přímo rozpékáme,“ uvedla Valerie Kadlecová. „Kromě toho se prodává hodně pizza,“ doplnila.

O něco méně zákazníků mají prodejny dál od Thermalu. Letos se totiž přestěhovalo stanové městečko ze stadiónu AC Start na přírodní koupaliště Rolava, takže baťůžkáři jezdí festivalovým busem a této části města se letos víceméně vyhýbají.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Máte chuť na palačinky?

„Obchodně správnímu centru se baťůžkáři v podstatě vyhýbají, takže máme méně hostů než vloni,“ uvedl Bedřich Tauš, jednatel Pekařství a cukrářství Repre na Masarykově třídě. „Podáváme hlavně snídaně, kdy je největší zájem o borůvkové, meruňkové a broskvové koláčky v kombinaci s tvarohem,“ prozradil.

„Většina z hostů si k tomu dá kávu nebo čaj. Někteří ale snídají velkoryseji a dají si skleničku sektu, který tu rozléváme,“ dodal a připomněl, že jako každý rok má pekařství vzorně festivalově vyzdobenou výlohu.

 Věrní přicházejí

Úbytek zákazníků je znát i v Dobrotkách v Zeyerově ulici. „Nejlepší jsou čokoládové palačinky,“ svěřila se Právu jedna ze zákaznic prodejny. „Je o ně největší zájem,“ potvrdila Renata Fišerová z prodejny. „Z těch palačinek, které nejsou sladké, je pak zájem o špenátové a ďábelské,“ dodala.

„Nevím, jestli je to počasím, ale letos máme méně zákazníků,“ uvedl Ladislav Zapletal, který provozuje prodejnu langošů vedle Dobrotek na Masarykově třídě. „Máme ale klienty, kteří si na nás pamatují a zase se k nám vracejí,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám