Hlavní obsah

Vary: Po upřímných invalidech přivezli svérázného detektiva

Novinky, Lenka Hloušková

Norský režisér Bard Breien představil v neděli na karlovarském festivalu přípravu svého druhého filmu Detektiv Down. V roce 2007 přitom lázeňské město podlehlo kouzlu invalidů vyřizujících si účty v rámci komunity ve snímku Kurz negativního myšlení. Ten získal dokonce Křišťálový glóbus za režii a vítězství v Divácké ceně deníku Právo mu jen těsně vzaly Svěrákovy vratné lahve.

Foto: archív MFF KV

Představitel detektiva v chystaném filmu norského režiséra Barda Breiena.

Článek

Detektiv Down vzniká v norsko-česko-dánské koprodukci. A o čem bude? Osmadvacetiletý protagonista Robert Bogerud chce být soukromým detektivem. Všichni ale jeho možní zákazníci zmizí ve chvíli, kdy si sundá klobouk. Až jednou uspěje...

Praha porazila Maďarsko

Film se bude natáčet v Praze od konce letošního srpna. „Vybírali jsme mezi Českem a Maďarskem. Pak jsem zhlédl uvedení Kurzu negativního myšlení na divadelních prknech a bylo rozhodnuto. Následoval jsem prostě své pocity,“ podotkl Breien.

Navštívil jsem řadu komunit sdružujících lidi s Downovým syndromem. Potkal jsem v nich pár lidí, kteří chtěli být filmovými hrdiny, ale Svein byl prostě nejlepší
Norský režisér Bard Breien

Už před první klapkou slaví snímek jedno prvenství v historii kinematografie. Roberta Bogeruda si totiž zahraje herec s Downovým syndromem, a to Svein Andre Hafsov. „Jeho způsob vyjadřování a sociální cítění jsou excelentní. Navíc je práci naprosto oddaný a jeho „melancholický výraz“ je pro roli jako stvořený,“ uvedl Breien.

Sveina učil scénář skoro rok. „Už ho umí nazpaměť,“ dodal s tím, že se šprtání role věnovali třikrát denně. Režisérovi pomáhal také učitel herectví.

Zájemců o roli byla řada

Herce přitom vybíral velmi pečlivě. „Navštívil jsem řadu komunit sdružujících lidi s Downovým syndromem. Potkal jsem v nich pár lidí, kteří chtěli být filmovými hrdiny, ale Svein byl prostě nejlepší,“ řekl Breien.

Foto: TV Nova

Herečka Libuše Šafránková jako učitelka v seriálu Gympl.

Podotkl, že pevně věří v jeho schopnost pracovat deset hodin denně a několik měsíců v kuse. „Přemýšlím také, jak bude na netradičního herce posléze reagovat publikum. Snad bude alespoň milostivé,“ přál si.

Na realizaci filmu přispěl i Státní fond České republiky pro podporu  rozvoj české kinematografie, a to osmi milióny korun. Producenti počítají rovněž s tím, že se jim podaří dosáhnout na peníze, které český stát vyplácí jako podporu zahraničním produkcím mířícím do českých lokalit.

Invalidé na divadle

O popularitě Breienovy prvotiny svědčí i fakt, že za ni získal Českého lva za cizojazyčný film a podle předlohy vzniklo i divadelní představení, které s úspěchem premiérově uvedlo v roce 2009 pražské Švandovo divadlo. Na programu má představení stále.

Film posléze bodoval i v Německu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám