Hlavní obsah

Zloději zatím nechávají festivalové návštěvníky na pokoji

Právo, Rudolf Voleman

Bez vážných incidentů a přestupků se zatím obešel začátek karlovarského mezinárodního festivalu. Policie řešila jen několik dopravních přestupků a městští strážníci pomohli v mumraji vypátrat ztracené čtyřleté dítě. Strážci zákona ale varují návštěvníky festivalu, aby byli obezřetní, protože kapsáři mohou do centra dění kdykoliv dorazit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Musím zaklepat na dřevo, že se zatím nic významného nestalo,“ uvedl mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta. Slavnostní zahájení festivalu před Thermalem, kde se sešly tisíce lidí, proběhlo bez problémů.

Bulhaři odjeli dříve

„Skupinu bulharských kapsářů se nám podařilo z Karlových Varů vytlačit ještě před zahájením filmového festivalu,“ konstatoval ředitel karlovarské městské policie Marcel Vlasák.

Vyplatí se věnovat pozornost okolí a v případě, že se na vás někdo snaží tlačit, okamžitě se snažte vzdálit. Tašky nebo batohy, kde mají návštěvníci uloženy peníze nebo jiné cennosti, není vhodné nosit na zádech. Důležitá rada pro pány, nenoste peníze ani doklady v zadních kapsách kalhot, kde jsou snadno dostupné
Ředitel karlovarské městské policie Marcel Vlasák

„Při slavnostním zahájení festivalu jsme tady žádné nezaznamenali. Nevylučuji ovšem, že se tady nakonec v průběhu festivalu kapsáři přeci jenom neukáží. V minulosti přijížděli z Ostravska, Brna a také severních Čech,“ poznamenal.

Apeloval proto na obezřetnost. "Je dobré, aby hosté nenechávali své peněženky, cennosti, mobilní telefony a doklady navrchu zavazadla, ale naopak je uložili do vnitřních kapes oděvu, či na spodek tašky nebo kabelky,“ uvedl s tím, že je dobré nosit doklady odděleně od peněžní hotovosti a průběžně si kontrolovat zavazadla.

„Vyplatí se věnovat pozornost okolí a v případě, že se na vás někdo snaží tlačit, okamžitě se snažte vzdálit. Tašky nebo batohy, kde mají návštěvníci uloženy peníze nebo jiné cennosti, není vhodné nosit na zádech. Důležitá rada pro pány, nenoste peníze ani doklady v zadních kapsách kalhot, kde jsou snadno dostupné,“ konstatoval Valenta.

Hledal se chlapeček

Nejrozsáhlejší akcí karlovarských strážníků tak zatím bylo pátrání po čtyřletém ztraceném chlapci.

„V pátek před 16. hodinou se na hlídku obrátila na platě hotelu Thermal rusky mluvící žena, která jí vyděšeným hlasem sdělila, že se jí ztratil čtyřletý chlapec. Díky kamerovému systému města se podařilo operačnímu středisku vyhledat v mraveništi lidí chlapce ve Dvořákových sadech. Za necelých dvacet minut byl opět matky,“ uvedl Vlasák, podle kterého městská policie na začátku festivalu postavila do služby o dvacet strážníků více než o běžném víkendu.

Pokutovalo se za nedbalost

Dopravní policisté se v den zahájení festivalu zaměřili na dodržování pořádku na silnicích města, kam přijely stovky motoristů z celé republiky.

Foto: Profimedia.cz

Policista dal pokutu sám sobě, musel naplnit povinnou denní kvótu. Ilustrační foto

„Dopravní policisté ve městě zajišťovali a kontrolovali bezpečný průjezd lázeňským územím a městem, správné parkování, přecházení přes přechody pro chodce a další přestupky,“ uvedl Valenta.

„Během akce hlídky zkontrolovali 68 vozidel a uložili sedm blokových pokut. Tři řidiči řídili vozidlo s nevyhovujícím technickým stavem, dva nepoužili bezpečnostní pásy a v jednom případě řidič nerespektoval zákaz vjezdu,“ uvedl Valenta s tím, že dopravní akce budou nadále pokračovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám