Hlavní obsah

Tak trochu záhadný portugalský western

Novinky, Stanislav Dvořák

Dlouhé upřené pohledy zachmuřených chlápků v kloboucích, starodávné zbraně, úmorné slunce a prach z cest. V takové atmosféře se odehrává portugalsko-finský snímek Rodriga Areiase Na slaměné cestě, který může i nemusí být poctou americkému westernu.

Foto: kviff

Hlavní hrdina filmu Na slaměné cestě se chce mstít.

Článek

Téma je typicky westernové. Mlčenlivý klaďas přijíždí z ciziny do zločinem prorostlé domoviny, kde se ani policisté a vojáci moc neliší od lupičů. Dozvěděl se o zavraždění bratra a rozhodl se potrestat zločin a odvézt bratrovu ženu s malým dítětem. Zřejmě k ní něco cítí, což ale režisér zapomněl vysvětlit - muž měl podle scénáře totiž pobývat mnoho let v cizině.

Pomsta a hledání ukradených ovcí se zamotává, mstitel potkává svérázné partičky banditů, vojáků či policistů, kteří mu rozhodně nechtějí pomáhat. Nakonec se mu jen tak tak podaří utéct z vězení s komickým spoluvězněm, Afričanem, který mu nerozumí ani slovo, ale přesto si často povídají.

Že by komedie?

Film je natočen mimořádně pomalou kamerou, často statickou, jindy pomaličku popojíždějící. Westernová kytarová hudba sem stylově zapadá, podtrhává smutek vyprahlé portugalské krajiny.

Chvílemi si ale divák nemůže být jistý, zda jde o western či nenápadně ukrytou komedii. Postavy vesničanů nebo africký vězeň vypadají často směšně, děj však doprovázejí filozofické citáty o politice, morálce a svobodě.

Záhadou zůstává i to, jakou funkci plní postava potrhlého důstojníka, jenž po mstiteli požaduje souboje, ale evidentně neumí moc střílet. Že by přece jen komedie? Ve výsledku poněkud neobratně natočené, ale svým způsobem milé dílko s přijatelnou stopáží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám