Hlavní obsah

Hrdá Helen Mirrenová zdůraznila význam žen ve filmu a převzala Křišťálový glóbus

Novinky, sd, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hvězdou pátečního zahájení Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech byla slavná britská herečka Helen Mirrenová. Vzpomenula na význam žen ve filmu a poté převzala Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii.

Uvítání na červeném koberci Video: Karlovy Vary IFF

 
Článek

Prezident festivalu Jiří Bartoška poděkoval všem, kteří festivalu pomáhají - státu, kraji, městu Karlovy Vary a všem partnerům. Pak předal Cenu za mimořádný přínos světové kinematografii britské oscarové herečce Helen Mirrenové. Ta přišla v šatech šeříkové barvy a po českém „děkuji, je pro mě velkou ctí“ pokračovala anglicky a zavtipkovala, že doufá, že to její manžel přežije, protože křišťálová cena je „velká zbraň“. Také připomněla, že tento týden zemřela režisérka Nora Ephronová a ocenila její velký vliv na svět filmu.

„Když jsem začínala, neexistovaly žádné režisérky, ale v posledních letech jsem točila několik filmů s čistě ženským týmem,“ dodala hrdě a vzápětí zaskočila Jiřího Bartošku dotazem, kolik procent filmů uváděných v Karlových Varech natočily ženy. Následně vyslovila přání, že by se počet žen ve filmové branži měl minimálně vyrovnat s muži.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Helen Mirrenová si užívá ocenění společně s manželem, filmařem Taylorem Hackfordem.

Mirrenová začínala jako divadelní herečka. Objevila se v desítkách filmů, z nichž se proslavily třeba snímky Královna, Šílenství krále Jiřího, Gosford Park, Red či Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec.

Nemravný bazén

Moderování ceremoniálu, jenž začal optickou iluzí, kdy se opona proměnila v plavecký bazén, se v hotelu Thermal tradičně ujal s vtipem sobě vlastním Marek Eben.

"Dobrý večer dámy a pánové, léto je v plném proudu, lázeňská sezóna také," řekl na úvod Marek Eben. "Bazén se hodí k lázním a hodí se k filmům, bazén je místo filmaři oblíbené," poznamenal. Je ovšem rozdíl mezi americkým a českým filmem. V českém filmu je bazén podle Ebena cosi až nemravného.

"Nepřijdete na jediný český film, ve kterém by kladná figura mohla vlastnit bazén. Jako kdyby bazén byla charakterová vada," podivil se Eben. "Já znám hodně lidí, kteří nemají bazén, a přesto se smočili, a znám hodně slušných lidí, který bazén mají."

Foto: Jan Handrejch, Právo

Záběry ze slavnostního zahájení

Poté přešel k oficialitám a uvítal prezidenta Václava Klause s chotí, předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou a ministryni kultury Alenu Hanákovou. Mezi hosty byla i americká handicapovaná herečka, modelka a sportovkyně Aimee Mullinsová, která v dětství přišla o obě nohy. Po červeném koberci se prošli herci Eliška Balzerová, Aňa Geislerová nebo Jiří Macháček.

Hlavní festivalovou porotu tvoří ředitel Newyorského filmového festivalu Richard Peňa, chorvatský režisér Rajko Grlič, řecká producentka Maria Hatzakou, izraelsko-palestinský herec Makram Khoury, polská režisérka Joanna Kos-Krauze, bývalý ředitel České televize Ivo Mathé a kanadský herec François Papineau.

Nová znělka s Otakarem Vávrou

Součástí slavnostního zahájení byla i premiéra nové festivalové znělky z dílny režiséra Ivana Zachariáše. Tentokrát nenavázal na sérii vtipných klipů se slavnými osobnostmi, které si z Karlových Varů odvezly Křišťálový glóbus - mezi nimi byli Danny DeVito, Věra Chytilová, Andy Garcia nebo Miloš Forman.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Záběr z nové festivalové znělky

Původně měla být znělka s loňskou laureátkou Křišťálového glóbu, herečkou Judi Denchovou. Natáčení se ale kvůli hereččině práci na nové bondovce a později i vinou rodinných důvodů muselo odložit. Zachariáš tak natočil znělku jako humornou vzpomínku na legendu české a československé kinematografie Otakara Vávru, který zemřel loni v září.

Zahajovacím filmem se stal britský počin Good Vibrations, svižný příběh o zakladateli belfastské punkové scény Terrim Hooleym. Nechybí v něm humor a skvělá hudba, použity byly i dobové záběry. Hlavní hrdina si v něm jde za svým snem, i když má jen malé šance na úspěch.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám