Hlavní obsah

Stanové městečko na Rolavě se začalo plnit baťůžkáři

Právo, Rudolf Voleman

Stanové městečko, které se letos přestěhovalo při filmovém festivalu ze stadiónu AC Start na přírodní koupaliště Rolava v karlovarské městské části Rolava, se začalo v pátek dopoledne plnit prvními desítkami baťůžkářů.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

První divačky staví stany

Článek

„Je to tady větší a hlavně se tady dá koupat,“ pochvalovala studentka medicíny Jana Kalinová z Prahy.

„To koupaliště je fakt super,“ pochvaloval si Jan Trefný z Prahy, který přijel na festival se svou přítelkyní na čtyři dny. „Voda je perfektní,“ dodala Klára Slivoňová z Brna, která je už na svém sedmém festivalu.

„Našli jsme tady asi lepší zázemí a vybavení, ale ze stadiónu to bylo blíž do festivalového dění,“ konstatovala studentka stavební fakulty ČVUT v Praze Michaela Šourková, která přicestovala na festival do neděle 1. července.

Rezervace se plní

Recepce stanového městečka očekávala v pátek podle rezervací sto padesát stanů. „Zatím jich ale máme něco kolem padesátky,“ uvedla v poledne recepční Barbora Chmelíková.

Cena za ubytování je stejná jako vloni 80 korun za osobu a noc.

„Celková kapacita stanového městečka je čtyři sta stanů,“ uvedl Petr Masák, jednatel městské společnosti KV City Centrum, která spravuje koupaliště Rolava, a tudíž organizuje stanové městečko.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Mapa stanového městečka

Pro stanové městečko je vyčleněna pravá část areálu koupaliště od hlavního vchodu ze sídliště Čankovská. Oproti stadiónu AC Start chybí na Rolavě tělocvična. A navíc nefunguje ani ubytování ve škole na nábřeží Jana Palacha u Thermalu.

„Raději jsme stan impregnovali,“ uvedl Jaroslav Novotný z Chomutova.

„Ta škola byla blízko festivalovému dění, což byla výhoda. Letos ale má být lepší počasí, tak to snad půjde i ve stanu,“ dodal Trefný.

 Stopka pro automobily

Baťůžkáři jsou trochu rozpačití z toho, že si nemohou stejně jako na stadiónu zajet autem až ke stanu.

„Až bude stanové městečko plné, tak asi budeme muset parkovat někde mezi paneláky, protože parkoviště jsou malá. Je to nepříjemné, protože v autě máme uložené věci, které nemůžeme nechat ve stanu,“ uvedla Dana Menclová z Chomutova.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Boxy na úschovu věcí se ve stanovém městečku hodily i studentkám Janě Kalivodové (vpravo) a Marii Horňákové z Prahy.

„Také tu jsou jen čtyři sprchy pro ženy, což si myslím nebude stačit. Mají být vedra a ženy se budou chtít každý den vysprchovat. Navíc ve sprchách není žádný háček nebo polička na věci, takže jsme si tam dávali věci do umyvadel,“ posteskla si.

„Nemáme sice tělocvičnu, ale zato máme koupaliště,“ komentoval Masák.

K běžnému opláchnutí mohou postačovat i další sprchy, které stojí venku přímo u koupaliště.

Hlady nikdo nezemře

V areálu Rolavy je občerstvovací stánek s nonstop provozem a s dřevěnou pergolou, kde lze posedět. „Točíme tři druhy piva, přičemž nejlevnější desítka je za 23 korun,“ uvedl provozovatel občerstvení Václav Zápotočný.

„K snídani připravujeme smažená vajíčka, ohříváme párky, nabízíme guláš nebo polévky. K obědu či večeři je možné si dát halušky či čínské nudle,“ uvedl Zápotočný s tím, že občerstvení nabízí 250 míst k sezení. „Navíc je k dispozici dvacet druhů zmrzlin,“ dodal.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Občerstvení ve stanovém městečko na Rolavě.

O bezpečnost stanového městečka se stará bezpečnostní služba Safeguard Service. „Kontrolujeme evidenční značky na stanech, hlídáme, aby na koupaliště nejezdila auta bez povolení, a také se staráme o klid v kempu,“ uvedl Tomáš Ťaptík z bezpečnostní agentury.

„Ta ostraha tady je dobrá,“ komentovala Menclová. Zatímco na stadiónu v Tuhnicích byla úschovna zavazadel na recepci, na koupališti Rolava je vybudováno celkem 430 úschovných skříněk. „Půjčujeme za sto korun vratné zálohy klíček od skříňky,“ uvedl Masák.

Do centra dění autobusem

Stejně jako v minulých letech od stadiónu jezdí i letos od stanového městečka k Thermalu festivalový autobus hromadné dopravy, kde se neplatí jízdné.

„Na recepci rozdáváme letáčky s jízdním řádem,“ uzavřel Masák.

Reklama

Výběr článků

Načítám