Hlavní obsah

Velká zahajovací karlovarská party nabídne menu z Titaniku

Právo, Rudolf Voleman

Menu z Titaniku nabídne karlovarský Grandhotel Pupp tisícovce svých hostů v pátek večer na zahajovací party 47. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Foto: Rudolf Voleman

Vedoucí stravování v Puppu Richard Lhoták sází na šampaňské Ice Moët.

Článek

„Jako každý rok chceme hosty zaujmout stylem kuchyně zahajovací party. Jako téma jsme letos vybrali Titanic,“ uvedla generální ředitelka GH Pupp Andrea Pfeffer Ferklová se zdůvodněním, že letos je to právě sto let od chvíle, kdy Titanic vyplul na moře.

„A to byl důvod k velké oslavě. Zahajovací menu bude tedy hodně zaměřené na ryby. Vévodit tomu bude velký tuňák,“ dodala Ferklová.

Tuňáka přivezou na poslední chvíli

„Čerstvého, 140 cm dlouhého a 40 kg vážícího tuňáka nám přivezou až těsně před zahajovací party. Steaky budeme filovat a poté grilovat přímo před zraky hostů na zahrádce,“ uvedl šéfkuchař GH Pupp Radek Kotlán.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Lahůdky z Puppu

Ale nejenom tuňák jakožto mořská ryba bude mít co společného s Titanikem. Kotlán totiž našel na internetu informace o tom, co všechno se v luxusních restauracích lodi servírovalo.

„Celé jídelníčky a ani recepty se bohužel nedochovaly, ale jejich fragmenty ano. „Jsou tam informace o podobě večeře,“ dodal Kotlán.

Tématu Titaniku se bude podobat také výzdoba Slavnostního sálu GH Pupp. „Máme připraveno několik rekvizit,“ prozradil šéfkuchař.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Masem se šetřit nebude...

„Například kormidlo, lodní kufr nebo kotvu,“ poznamenal. Jednou z pochoutek, která se podávala na Titaniku, je štrasburská kachní roláda plněná jemnou masovou pěnou. „Tu budeme podávat na Velkém sále, z rybích předkrmů tady bude k dispozici také královská štika s jeřabinovým kompotem,“ prozradil Kotlán.

Lívanečky s jahodami

Další pochoutku z Titaniku objeví hosté zahajovací party v Zrcadlovém sále. „Zde budeme totiž podávat kuřecí nugety a la Maryland, které se na Titaniku rovněž servírovaly,“ upozornil šéfkuchař s tím, že stejně jako na Titaniku bude v nabídce na zahrádce GH Pupp deset druhů vlastní zmrzliny.

Kromě toho se zde budou přímo před hosty péct lívanečky s mačkaným jahodami a lesním ovocem. Kde jinde než na zahrádce se bude grilovat maso, a to včetně loupané hovězí plece z argentinského býčka.

Třicetikilová kýta

Milovníci masa si přijdou na své také v Randez Vous, kde se bude krájet 30 kg vážící telecí kýta. „Budeme ji připravovat dvacet hodin dopředu, protože je třeba ji péct při nízkých teplotách,“ prozradil Kotlán.

Vedle telecí kýty zde budou nejrůznější zeleninové saláty a také selekce francouzských, tuzemských a slovenských sýrů.

Malá Dvorana hotelu se přemění na cukrárnu, kde hosté najdou nepřeberné množství dezertů.

„Máme je rozděleny do tří sekcí, na minidezerty, pudinky a koláče,“ uvedl Kotlán. „Právě pudinky se na Titaniku hodně jedly. Například vanilkový s muškátem,“ dodal. „Lákadlem ale také budou půlené broskve v želatině a dochucené likérem Chartreuse,“ doplnil GH Pupp připraví pochoutky z celkem asi jedné tuny surovin.

„Na výrobě se podílí padesát lidí,“ dodal s tím, že na hosty zahajovací party čeká také dobré pití. „Máme připraveno deset hektolitrů budvaru,“ uvedl vedoucí stravování v GH Pupp Richard Lhoták.

„Dále pak dva tisíce litrů nealko nápojů v čele s neperlivou vodou, o kterou je vždy největší zájem. Musíme nechat všechno dobře vychladit, což bude nápor na skladové plochy,“ dodal. „Objednal jsem navíc 400 kg ledu,“ dodal.

Nápoje ve znamení horka

Vzhledem k předpovědím počasí sází Lhoták letos na šampaňské Ice Moët, které se podává s ledem ve speciálních plastových pohárech.

„Nápoj je navíc ochucen buď zázvorem, okurkou, grapefruitem, nebo limetkou,“ dodal. „Tento nápoj k nám přišel z francouzské Riviéry, kde se stal módním hitem,“ uvedl Lhoták.

Z tvrdého alkoholu očekává Lhoták největší zájem tradičně o whisky Jameson a pak také o gin-tonic. „Ve velké oblibě jsou kubánské rumy, které zrají v sudech po cherry,“ uvedl a ukazoval láhev s třiadvacet let zrajícím rumem Zacopa.

„Chybět nebude ani velký výběr doutníků, například značky Cohiba nebo Monte Cristo,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám