Hlavní obsah

Baťůžkáři po ránu milují palačinky, koláče a kávu

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Francouzské sladké i slané palačinky s nejrůznějšími náplněmi, čerstvé ovocné koláče všech druhů a také teplou kávu milují baťůžkáři mířící ze stanového městečka ráno přes centrum Karlových Varů za děním karlovarského filmového festivalu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Dobrotky v Zeyerově ulici mají kvůli festivalu otevřeno non-stop.

Článek

„Děláme jako každý rok oblíbené borůvkové koláče, ale zájem je i o ostatní ovocné příchutě,“ popisovala vedoucí pekařství na Masarykově třídě Hana Mašková. „Jeden z baťůžkářů vzpomínal na minulý rok, jak si u nás dal výborný rybízový koláč. Tak jsem mu jej do druhého dne upekla. Tvářil se, jako kdyby vyhrál milión v loterii, když se do něj zakousl,“ usmívala se pekařka.

O kafe je největší zájem také v prodejně pečiva Mrázik, naproti obchodnímu domu Perla. „K tomu si kupují kornety a makovo-tvarohové koláče. Zájem je i o Festivalové koláče, které jsou s tvarohem a meruňkovou nebo jahodovou marmeládou nebo o jablečné záviny či domácí perník,“ uvedla prodavačka pekařství Hana Stojanová.

Skvělé koláče jako od babičky

„Každý den si dáváme jiný druh pečiva, abychom ochutnaly všechno,“ popisovaly svoje snídaně Karolína a Monika z Kladna. „K tomu si kupujeme horkou čokoládu,“ dodaly. „Ceny jsou přijatelné a možností ke snídani také dost,“ spokojeně přikyvovaly.

Zeyerova ulice nabízí hned několik malých oblíbených prodejen občerstvení. „Přes festival máme otevřeno non-stop,“ uvedla prodavačka občerstvení Dobrotky Iveta Sapoušková. „Největší poptávka je po sladkých palačinkách s různými náplněmi, ale také o slané se špenátem a se sýrem,“ prozradila. „Za celý festival jich prodáme určitě řádově tisíce,“ pokračovala.

V občerstvení hned vedle se zaměřují na langoše. „Doslova se tady o ně perou. Chtějí hlavně ty klasické, tedy s kečupem, sýrem a česnekem. Včera jsem zavíral až o půlnoci, protože tu bylo pořád dost hladových zákazníků,“ uvedl provozovatel Občerstvení u Rosa Alexander Lengyel.

Zájem byl rovněž o obložené bagety v horní části Zeyerovy ulice. „O víkendu jsme sice měli zavřeno, ale na svátky nikoliv. Největší zájem je o bagety se šunkou a s tuňákem,“ uvedla prodavačka obchodu Rad´s Baquettes.

Na snídani tatranky

Obchodně správní centrum s prostorem před Thermalem spojuje most před hlavní poštou, kde ve stáncích nabízejí například bramborové placky nebo voňavé trdelníky. „U nás nejvíce prodáváme halušky a čínské nudle,“ uvedla Vladislava Klášterková z občerstvovacího stanu stojícím nedaleko červeného koberce před Thermalem.

„Pak je také obrovský zájem o hranolky se smaženým sýrem, vařenou kukuřici a rovněž o špízy. Rusové chtějí šašlik,“ uvedla. „Ráno si baťůžkáři kupují čaj a tatranky, ale pak je tak do deseti hodin poměrně klid, ovšem od té doby se už do noci nezastavíme a jen kmitáme,“ popisovala Klášterková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám