Hlavní obsah

Na začátek karlovarského festivalu posílí některé autobusové spoje

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naprostá většina autobusových spojů z Prahy do Karlových Varů, které mají být vypraveny na zahájení letošního 46. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, je již beznadějně vyprodaná. Někteří autobusoví dopravci proto připravují posílit spoje dalšími autobusy. Naopak zatím minimální je zatím zájem o dopravu vlakem.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Hlavní autobusový dopravce mezi pražskou metropolí a západočeskými lázněmi, společnost Student Agency, měla už v pondělí 27.června všechny spoje na pátek 1. a sobotu dopoledne 2. července vyprodané.

„Zbývá pár volných míst na brzkých ranních a pozdních večerní spojích,“ uvedl mluvčí společnosti Aleš Ondrůj. „Na začátek letních prázdnin ve čtvrtek 30. července vypravíme sice navíc čtyři autobusy, ale v následujících dnech v souvislosti se zahájením filmového festivalu už posily neplánujeme, protože bohužel nemáme k dispozici dostatek posilových autobusů,“ vysvětlil Ondrůj.

Jen několik volných míst už nyní nabízí společnost také na neděli 3. července v opačném směru jízdy z Karlových Varů do Prahy, kdy se poměrně velký počet návštěvníků festivalu bude vracet zpět z festivalu domů.

Řádově několik desítek volných míst na linkách z Prahy do Karlových Varů na začátku festivalu ale ještě nabízí společnost Autobusy Karlovy Vary (AKV).

„V okamžiku, kdy náš on-line rezervační systém zjistí větší zájem, než je kapacita autobusů, automaticky na spoje vypravíme posily,“ ujistil ředitel dopravní společnosti Zdeněk Suchan. „Z minulých let víme, že jsme schopni zajistit dopravu všem zájemcům. Můžeme navýšit počet autobusů v nabízených spojích o jeden až deset autobusů,“ dodal.

Cena za cestu do Karlových Varů je u AKV 153 korun, a je tedy srovnatelná s cenami Student Agency.

Mimo zájem návštěvníků karlovarského filmového festivalu je zatím možnost dopravy vlakem. Místenku si objednali dosud jen jednotlivci. Podle operátorky Českých drah mladí lidé sází na to, že místenku ve vnitrostátním spoji potřebovat nebudou a stejně si pohodlně sednou. Z Prahy jezdí každý den do Karlových Varů sedm rychlíků v dvouhodinovém taktu. Nevýhodou je poměrně vysoká cena jízdného 294 korun a dlouhá doba cestování přes tři hodiny, tedy o hodinu déle než autobusem.

„Při skupinové slevě ovšem platí dva cestující 221 korun a pak každý další už pouze 147 korun,“ namítl šéf osobní dopravy Českých drah v Karlovarském kraji Vladimír Omelka. „Navíc na rozdíl od přeplněných autobusů nabízíme pohodlí a jízdu krásnou krajinou Labe přes Ústí nad Labem a pak v okolí Klášterce podél Ohře,“ uvedl Omelka.

V každém rychlíků jsou stovky volných místenek za cenu 70 korun. „Při více než 12 osob se ale cena snižuje na 15 korun za místenku,“ uvedl Omelka.

Reklama

Výběr článků

Načítám