Hlavní obsah

Všechny hvězdy karlovarského festivalu dostanou stejně velké glóby

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křišťálové globy, tedy ceny karlovarského mezinárodního filmového festivalu, který zahajuje příští týden v pátek 29. června, jsou již připraveny. Na rozdíl od minulosti se ovšem letos budou rozdávat pouze sošky vytvořené ve větší variantě. Pořadatelé festivalu si totiž ve světově proslulé sklárně Moser v Karlových Varech tentokrát menší verze Křišťálových globů neobjednali.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Brusič skla Jiří Khás ze sklárny Moser v Karlových Varech přilepuje křišťálovou kouli k festivalové sošce.

Článek

„Festival si letos objednal celkem dvacet sošek s křišťálovou koulí,“ uvedla Hana Wollerová z marketinkového oddělení karlovarské sklárny. „Letos ale chtěli pouze ty ve větší variantě,“ pokračovala. „Možná viděli, jak se ta menší verze sošky ve velkých rukách Antonia Banderase skoro celá schovává, tak už teď chtějí jen ty velké,“ přemítala Wollerová.

Šéf produkce festivalu Petr Lintimer změnu ve velikosti cen potvrdil. „Rozhodli jsme se letos velikost všech cen sjednotit,“ řekl Lintimer. Všechny Křišťálové globy jsou tak letos 42 cm vysoké a váží pět kilogramů. Přes poměrně velkou hmotnost ji ale před sedmi lety v jedné ruce dokázala zvednout nad hlavu i na první pohled křehká dáma Sharon Stoneová.

Nesmí mít bublinky

Než ale mohly být globy předány organizátorům festivalu, museli je skláři v Moseru vyrobit.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Mistr sklář Radek Vachoušek

„Nejdůležitější je dobrá příprava, tedy tavba,“ uvedl mistr sklář Radek Vachoušek. Křišťál pro globy musí být zcela čirý, bez vad, tedy hlavně bez bublinek. „Když se to podaří, naberu křišťál v peci na kovovou kouli na tyči, abych vytvořil takzvané předjadýrko. Po jeho vychladnutí na něj naberu v peci hmotu pro samotnou křišťálovou kouli, z které pak ostříhám vady. Kouli opět zahřeji, aby se zahladily střihy, a pak už přípravkem, kterému říkáme svalák, a který vypadá vlastně jako taková dřevěná naběračka, vytvaruji konečnou podobu křišťálového globu o průměru 11,5 centimetru,“ popisoval sklář. „Letos jsme jich připravili kolem čtyřiceti, z kterých se vybralo dvacet nejlepších,“ dodal.

Poté křišťálové koule směřovaly k brusiči skla Jiřímu Khásovi. „Je třeba koule upravit tak, aby dobře zapadly do rukou bronzové sošky,“ uvedl Khás. Bronzové sošky, kterým dal výtvarnou podobu dívky nesoucí křišťálovou kouli fotograf Tono Stano, vyrábí sochařský ateliér Miloše Vacka.

Khás musí křišťálové koule nejdříve obrousit. „Odstranit broušením nálitek a pak kouli zbrousím tak, aby zapasovala mezi ruce. Příprava každé koule trvá dvě až tři hodiny. Koule nejsou na chlup všechny stejné. Podobně je to i se soškami,“ uvedl Khás, který na závěr koule k rukám bronzové sošky přilepí.

V jedné z festivalových znělek se křišťálová koule k nemilému překvapení prezidenta karlovarské ho festivalu Jiřího Bartošky kutálí po schodech. „Nám se ale ještě nikdy nestalo, že by se koule od sošky odlepila,“ uzavřel Khás.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám