Hlavní obsah

Karlovarský festival uctí Smoljaka, Bohdalovou, Jiráskovou i Janžurovou

MFF Karlovy Vary připomene dvě české filmové legendy a jejich tvůrce zvláštním uvedením filmů Světáci a Trhák. Tyto dvě pocty zároveň pro letošní ročník nahradí udělení Křišťálového globu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii české osobnosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zesnulý herec a režisér Ladislav Smoljak

Článek

„Od roku 1994 oceňoval karlovarský festival významné české filmaře, jejichž tvorba přesáhla hranice domácí kinematografie a zanechala stopu ve světovém filmu. Vzhledem k tomu, že se v letošním roce sešlo několik výročí, která jsou úzce spjata s českým filmem, rozhodli jsme se neudělovat Křišťálový globus české osobnosti, ale vytvořit jakousi netradiční poctu české kinematografii,“ říká prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška.

Světáci – Pocta Jiřině Bohdalové, Jiřině Jiráskové a Ivě Janžurové

Hudební komedie Zdeňka Podskalského Světáci z roku 1969 patří neodmyslitelně ke zlatému fondu české veselohry. Příběh tří venkovských fasádníků, kteří chtějí poznat  pražský noční život, nabízí i po letech herecký koncert hlavních představitelů. Zatím co mužská část ústřední šestice – Jiří Sovák, Jan Libíček a Vlastimil Brodský již sleduje osudy Světáků z hereckého nebe, hlavní ženské představitelky v letošním roce oslavily významná životní jubilea. Jiřina Bohdalová a Jiřina Jirásková osmdesáté a Iva Janžurová sedmdesáté narozeniny.

Karlovarský festival chce připomenout mnohavrstevné herecké umění všech tří hvězd českého filmu a divadla právě jejich společným setkáním ve filmu Světáci. Mimořádné uvedení nezapomenutelné veselohry se uskuteční 8. července 2011 od 17 hodin v Městském divadle a účast na něm přislíbily všechny tři herečky.

Trhák – Pocta Ladislavu Smoljakovi

V loňském roce odešel Ladislav Smoljak, režisér, herec a nezaměnitelná osobnost české filmové a divadelní scény. Letos uplyne 30 let od vzniku hudební komedie Trhák, kterou podle námětu a scénáře Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka natočil Zdeněk Podskalský. Oba autoři si zároveň ve filmu zahráli úlohy režiséra a scenáristy.

Pro generace filmových diváků se Trhák stal kultovním titulem. Pro 46. ročník MFF Karlovy Vary bylo ale zvoleno naprosto netradiční uvedení, které propojuje filmovou projekci s živým provedením muzikálových čísel. Hudebního nastudování se ujali muzikanti z předních českých kapel pod supervizí Zdeňka Suchého.

Pro skupinu Wohnout je film Trhák láskou i obsesí. Cestou na koncerty ho v dodávce viděli dvěstěkrát. Na večírcích stokrát. Znají každé slovo, záběr, texty písní, melodie. Na požádání vychrlí během vteřiny jakýkoli detail. Nápad zahrát Trhák živě se zrodil opět v muzikantské dodávce: budeme promítat film, všechna hudební čísla zahrajeme živě, zpívat budou známí umělci z Prahy.

„Waldu“, Milana Drobného, vodníka a chlapce si rozebrali hoši z Wohnoutu, part Jiřího Korna převzal Jan Křížek ze skupiny Blue Effect, zpívají i zpěváci muzikálů Dobře placená procházka a Jesus Christ Superstar, Juraje "nechbroukažít" Kukuru ztělesnil režisér Jakub Kohák, Karla Štědrého herec Marek Taclík.

Živé uvedení Trháku - Pocty Ladislavu Smoljakovi proběhne 7. července 2011 od 22.30 v Městském divadle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám