Hlavní obsah

O Křišťálový glóbus budou bojovat drama herce Martina Donovana, Beduín i Potomek knížat

Právo, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary začíná již tento pátek a do 9. července nabídne filmovým fanouškům hity ze světových festivalů stejně jako komorní dokumenty nebo hudební filmy. V hlavní soutěži se o Křišťálový glóbus utká dvanáct počinů, tři z nich vám nyní představíme.

Článek

V americko-kanadské koprodukci vzniklo drama amerického herce Martina Donovana Spoluautor (Collaborator). V něm také po boku Davida Morse ztvárnil Donovan hlavní roli dramatika Roberta, jehož kariéra se otřásá a míří strmě dolů. Navíc řeší opět intenzivní milostné vzplanutí k dávné lásce.

Kormidlem v jeho životě však radiálně otočí soused Gus, s nímž dramatik prožije jeden nevšední večer. Otevřou se staré rány a spád filmu nabere na dynamice.

Spoluautora by si měli návštěvníci ve svých plánech určitě zakroužkovat, protože Martinu Donovan se podařilo ve svém druhém filmu dobře vybudovat tajemné drama s neklidnou atmosférou.

Beduín a černobílý Potomek knížat

Soutěžit bude i ruský Beduín (Beduin) režiséra Igora Vološina, vyprávějící o tom, jak Ukrajinka Rita (Olga Simonovová) přijíždí do Petrohradu, aby pro homosexuální pár odnosila dítě. S houževnatostí čelí nejrůznějším komplikacím a nástrahám, které jí nevyzpytatelný osud klade do cesty. Další celovečerní film Igora Vološina potvrzuje jeho pověst talentovaného tvůrce – snaží se zobrazit stav mysli ženy, odhodlané pro svůj cíl obětovat cokoli.

Černobílý polský film Potomek knížat (Księstwo) natočil Andrzej Barański. Jeho počin Pár osob, krátkej čas byl v roce 2006 uveden v soutěži MFF KV a vynesl Andrzeji Hudziakovi cenu za nejlepší mužský herecký výkon.

Potomek knížat je obrazem chudého východopolského venkova, kde bují problémy jako alkoholismus nebo vysoká nezaměstnanost. Z toho se chce vymanit mladý Zbyszek – ale cesta je trnitá a cíl v nedohlednu. Zbyszkovi se jeho plány nedaří, ze studií práv je vyloučen a zoufale se mu nedostává peněz, protože matka jen stěží sama splácí dluhy otce, jenž své ideály utopil v alkoholu.

Andrzej Barański absolvoval režii na PWSFTViT v Lodži a natočil třicet na různých zahraničních festivalech ceněných krátkých filmů, v nichž se soustřeďuje na osudy obyčejných lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám