Hlavní obsah

Soutěžit budou ve Varech i Šulíkův Cigán a depresívní hoteliér

Právo, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko-český snímek Cigán režiséra Martina Šulíka se už teď jeví jako jeden z favoritů karlovarské hlavní soutěže. Konkurovat mu bude mimo jiné dánsko-chorvatský Pokoj 304.

Článek

"Chtěli jsme natočit film o slovenských Romech, protože jsme si uvědomili, že o nich nic nevíme. Ano, známe Gipsy Kings, ale nemáme představu, v jakých podmínkách žije 200 tisíc Rómů na východním Slovensku," uvedl ke svému snímku Cigán Martin Šulík pro agenturu SITA.

"Zároveň si ale myslím, že ten film není jen o Romech. Snažili jsme se natočit příběh o člověku ve vypjaté existenční situaci. Hlavní hrdina Adam je tak jako mnoho jiných mladých lidí postaven před problém, jak přežít vlastní život. A naráží přitom nejen na tvrdé sociální podmínky, ale i na deformovaná pravidla prostředí, v němž vyrůstá," dodal režisér, v jehož snímku si zahráli hlavně neherci, ale také Attila Mokos v roli faráře.

Šulík měl už v minulosti v Karlových Varech dva snímky v soutěži: Sluneční stát a Záhradu, která obdržela zvláštní cenu poroty.

Hotel jako zkumavka multikulturalismu

Velmi koncentrované je drama Pokoj 304 režisérky Birgitty Stærmosové, která sleduje tři dny v jednom kodaňském hotelu. Právě prostředí je tady klíčové. Hotel funguje jako multikulturní prostředí, kde mají jinou národnost kuchaři, jinou služky, jinou ředitelé. Zároveň ale všechny spojuje určitá forma deprese a křehkosti.

„Vždy jsem byla fascinována hotely coby tajemnými místy mimo čas a prostor. Co se děje za všemi těmi zavřenými dveřmi?“ dodává k tomu režisérka. Ta byla známa především krátkými filmy a dokumenty. Mimo jiné se v nich zabývala Kosovem a tento motiv se objevuje také v jejím celovečerním debutu.

Oba zmíněné snímky budou na MFF Karlovy Vary, který potrvá od 1. do 9. července, uvedeny ve světové premiéře.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám