Hlavní obsah

Dva excentrici přivezli do Varů film o alternativní soutěži miss

– Karlovy Vary
Právo, Filip Šebek, Festivalový deník

Na světovou premiéru vynikajícího dokumentu Britský průvodce uměním předvádět se dorazil režisér Jes Benstock se svým hlavním hrdinou, klíčovou osobností londýnského módního světa Andrewem Loganem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jes Benstock a Andrew Logan se nemohou dočkat vašich dotazů po projekci filmu. Slíbili i pestré kostýmy.

Článek

Počítám, Jesi, že jste jakožto zakladatel komediální divadelní skupiny The Merry Mac Fun Show s Andrewem rychle našel společnou řeč.

Jess Benstock: Určitě. V Glasgow jsme dělali spoustu performancí a pouličních happeningů, takže se naše akce v mnoha ohledech podobaly tomu, co dělal Andrew. Potkali jsme v roce 2004 v londýnském klubu a Andrew mě požádal, zda bych nenatočil průběh Alternative Miss World. Nakonec je z toho dokument, který jsem dokončil až letos.

Záběry z akcí ze sedmdesátých let byly spontánní, potřeštěné a anarchické, ale teď je z nich cítit perfekcionismus a jistá vyumělkovanost kostýmů i choreografie. Nevytrácí se z akce pozvolna tehdejší nespoutaný duch?

Andrew Logan: Všechno se mění, společnost, módní trendy, politické režimy i Alternative Miss World. Pro mě je důležité, že když před akcí obcházím hostesky a ubezpečuji se, že je vše připraveno, cítím magii, stejný pocit, jaký jsem zažíval během prvního ročníku. Pokud bych ho neměl, tak s akcí skončím.

J. B.: Pořád tu je solidní dávka anarchie a chaosu. V roce 2009 se akce odehrávala ve vyšperkovaných prostorách, což ale přítomným nebránilo je zcela zaneřádit - přes celé pódium se bimbal obří penis, který pak spadl. V tomto směru podle mě akce rozhodně „nevyměkla“, spíš se změnily ambice soutěžících. V sedmdesátých letech byly převleky soutěžících primitivnější, tudíž je to nijak nesvazovalo a byli spontánnější. V posledních letech lidé vymýšlejí složité kostýmy, skrývají uvnitř různá udělátka a jejich přípravou stráví řadu měsíců.

Jesi, před pár lety jste natočil portrét Ruperta Sheldrakea, originálního fyzika známého svou kontroverzní teorií morfogenetické rezonance. Dokážete si představit, že byste někdy točil dokument o úplně obyčejném člověku?

J. B.: Já si myslím, že někteří obyčejní lidé jsou velmi neobyčejní.

A. L.: Já mám kupříkladu dojem, že jsem úplně obyčejný člověk...

Jsem si jistý, že moc dobře víte, co mám na mysli.

J. B.: Jasně. Mě prostě zajímají jedinci, kteří nejsou akceptovatelní mainstreamem. Řada lidí mi říkala, že točit portrét Ruperta Sheldrakea není vůbec dobrý nápad. Podobně mě varovali i před Andrewem s tím, že jde o komplikované osobnosti, že to nedopadne dobře. Podle mě je opak pravdou. Oba jsou zásadoví lidé s velkým morálním kreditem, jejichž originální dílo většinová společnost odmítá přijmout. Rád bych divákům ukázal, jak takové osobnosti mohou vést šťastný život a dělat zajímavé věci naprosto nezávisle na míře společenského uznání.

Alternative Miss World není soutěží krásy, jde o transformaci člověka skrze kostým. V co byste se proměnili vy, kdybyste byli v pozici soutěžících?

A. L.: Záleží na tom, kdy a kde by soutěž probíhala - rád bych byl aktuální a tematický.

Dejme tomu, že hned zítra a přímo tady.

A. L.: Co bych asi tak vymyslel... Nejspíš něco lázeňského, třeba horký pramen. To by mohl být hodně zajímavý kostým.

J. B.: Teď je sezona malin, tak bych to viděl na obří malinu. Ve Skotsku jsou navíc velmi oblíbené, takže by se mi v kostýmu otiskla i trocha národní hrdosti. Každopádně odpoledne bych to viděl na pozvolnou proměnu v malinový koláč a večer bych pak byl už jen malinová zmrzlina.

Projekce filmu Britský průvodce uměním předvádět se:

Projekce filmu Britský průvodce uměním předvádět se: 2. 7., 18:30, Kino Čas

Projekce filmu Britský průvodce uměním předvádět se: 2. 7., 18:30, Kino Čas 3. 7., 9:30, Malý sál

Projekce filmu Britský průvodce uměním předvádět se: 2. 7., 18:30, Kino Čas 3. 7., 9:30, Malý sál

Reklama

Výběr článků

Načítám