Hlavní obsah

Dokument Jany Ševčíkové nahlíží do života lidí, kteří se snaží dostat se ze dna

Novinky, Lucie Sieglová

Snímek Jany Ševčíkové Opři žebřík o nebe, jenž je zařazen v dokumentární sekci karlovarského filmového festivalu, není jen portrétem muže, který svůj život zasvětil Bohu a pomoci druhým, ale také obrazem komplikovaných osudů lidí toužících překonat své běsy.

Foto: KVIFF

Z dokumentu Opři žebřík o nebe

Článek

Fara v drsném prostředí pod vrcholky Tater, jež jako by předvídalo, co sociálně vyloučené, kteří dostanou možnost pobývat v domě faráře Mariána Kuffy, čeká. Snažit se najít cestu zpět do společnosti je totiž dost možná tím nejtěžším, co vás může potkat.

Kuffa dává těmto lidem všechen svůj čas, otevírá jim náruč, snaží se jim prostřednictvím víry ukázat směr. Zároveň ale vládne pevnou rukou. Úcta vůči Marošovi, jak mu místní říkají, se zde snoubí s respektem.

Foto: KVIFF

opři žebřík o nebe

Někteří se zdrží celé roky, jiní krátce, všichni ale mají podobný osud – vlivem drog či alkoholu se dostali na dno a fara je pro ně odrazovým můstkem pro nové, lepší zítřky a dost možná poslední šancí na to dát si život do pořádku. A poslední nadějí na budoucnost bez stavů alkoholového nebo drogového deliria či nahlížení na svět skrze mříže cely.

„Je mnoho vzácných lidí, ale k tomu, jaký Marián je a co dělá, je potřeba dar od Boha. A ten on má. V každém z těch lidí, kteří jeho farou projdou, zůstane kus Mariána, a naopak,“ říká dokumentaristka Jana Ševčíková, která na Kuffově faře s přestávkami strávila téměř rok, než s sebou poprvé vzala kameru. Celkově snímek vznikal v průběhu pěti let.

Foto: KVIFF

Opři žebřík o nebe

Autorka nenatáčela pouze uvnitř fary, sledovala také cestu některých z těch, kteří se rozhodli odejít a začít žít ve světě, kde se musí spolehnout jen sami na sebe.

Dokumentem Opři žebřík o nebe navazuje Ševčíková na svou předchozí tvorbu vyznačující se zpracováním silných sociálních témat. Snímkem Piemule například podala obraz života Čechů žijících v rumunském Banátu, film Gyumri vznikl v Arménii a je sondou do života rodin, které v roce 1988 postihlo zemětřesení.

Její nejnovější dokument budete moci poprvé vidět už 5. července v Karlových Varech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám