Hlavní obsah

Kreslení souložící a prdící ježci rozdělili Polsko

Novinky, Lenka Hloušková
KARLOVY VARY

Jezdí na skateboardu, chlastá první ligu a souloží s vdanou katoličkou. Sám má ale k lidskému ideálu daleko. Měří tak metr a hlavně - má bodliny. Hrdinou polského animovaného filmu je totiž ježek. Tvůrci satiry zesměšňující náboženskou rigidnost, politiky i ultrapravici o něm říkají: „Rozdělil Polsko. Polovina nás za něj nenávidí, polovina miluje.“

Článek

Drsná satira Ježek Jiří těží z popularity polského undergroundového komiksu se stejnojmenným hrdinou. V Karlových Varech soutěží v sekci Na Východ od Západu.

Příběh filmu je vlastně jednoduchý. Jiří se jen tak poflakuje se skateboardem po ulicích, klopí do sebe lahváče a těží z toho, že sem tam vykoná mimořádný skutek. Třeba zachrání malé dítě před smrtí, když na něj padá autobus.

Do toho stačí oslňovat krasavice a - i když se tváří jako tvrďák - usilovat o jednu konkrétní: Jolu. Ta s ním sice ráda souloží, ale je vdaná za nudného šachistu a rozvádět se nechce. Je přeci katolička, jak říká.

Davy a prdící klon

Poklidný Jiřího život narušují sem tam bitky s dvojicí holých lebek Zenekem a Stefanem. Ani oni se do práce nehrnou, i oni milují pivo.

Jenže na rozdíl od ježka jsou přeci LIDÉ... A milují POLSKO. Takže se střídavě snaží malého hrdinu přizabít. Že to nemyslí tak vážně, se ukáže v momentě, kdy dostanou šanci Jiřího opravdu usmrtit.

Dá jim ji šílený zneuznaný vědec, který po letech bádání potřebuje k dokončení životního experimetu ježkovu DNA. Chce ho naklonoval. Dokonalé přístroje totiž právě bodlinku určí jako ideální formu života.

Pokus se tak úplně nezdaří. Prototyp nové rasy převezme jen část Jiřího vlastností, značně zbytnělých. Především neustálou chuť souložit se vším, co ho napadne.

Zásuvky a létající anduly

Vrcholem snímku je scéna, kdy po vloupání do sex shopu jeho touhu neustojí několik nafukovacích krasavic a nakonec ani celý obchod. Neukojený tvor způsobí jeho zkázu tím, že zasune pohlaví do zásuvky.

Obrovský výbuch rozmetá sexuální pomůcky po okolí. Létající anduly a jejich kolegové - s těly plnými otvory pro nejrůznější touhy - pak způsobí morální pozdvižení v rigidním městě.

Klon se ovšem - a to i díky zásahu zkorumpovaného paranoidního politika toužícího po prezidentské funkci - stává miláčkem davů. Co na tom, že jen prdí, blije, nadává... Vždyť právě toto je národní zábava, jak shrne spokojeně politik.

Ježek Jiří, který mezi tím přežil pokus o zabití, se v tu dobu léčí u laskavé prostitutky. Záhy mu dochází, že právě on musí spasit Polsko.

Snímek za milión dolarů

Do Varů přijelo film představit trio režisérů - Wojtek Wawszczyk, Jakub Tarkowski a Tomasz Leśniak. V neděli se se smíchem svěřili divákům, jak vznikal: “Hlavní slovo měl ten, kdo měl momentálně větší sílu. Občas jsme se bili do krve. Vším, co jsme našli. Židlemi, pálkami a tak.”

Za fanoušky Jiřího označili Poláky, kteří mají od života odstup. Ti zbylí jej nenávidí. “Poláci se rádi smějí jiným. Ale nemají rádi, když se směje někdo jim,” uvedl Leśniak. Právě on dohlížel na to, aby se filmová verze příliš nelišila od tištěného komiksu. Je totiž jeho spoluautorem.

Natáčení, na němž se podílelo 14 lidí, trvalo několik let. Stálo milión dolarů (asi 16 mil. korun). Náklady se zatím  tvůrcům bohatě vracejí, neboť snímek boduje v kinech. Pomohl mu i zájem předních polských herců. Ježka Jiřího namluvila ikona mladých Borys Szyc.

Reklama

Výběr článků

Načítám