Hlavní obsah

Kritici Variety vybrali do své karlovarské sekce i slovenský Dom

Právo, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi desítkou talentovaných evropských režisérů a režisérek, které vybrali kritici časopisu Variety, a budou se tedy promítat v samostatné sekci na karlovarském festivalu, není žádný český zástupce. Naleznete tady však v mnoha ohledech výjimečný slovenský snímek Dom.

Článek

Jeho režisérkou a scenáristkou je Zuzana Liová, která do světa filmu nakoukla už svým televizním snímkem Ticho. Se scénářem k Domu posbírala ještě před jeho realizací mnoho ocenění, mezi jinými i jedno na festivalu v Cannes (cena Krzysztofa Kieslowského pro nejlepší středoevropský nerealizovaný scénář). Dlouho se jí však nedařilo získat dostatek financí, aby její vytoužené dílo mohlo konečně vzniknout. Nakonec se to podařilo i ve spolupráci s českými producenty.

Snímek vypráví příběh rodiny z jedné slovenské vesnice. Doma vládne otec Imrich (ve výtečném podání Miroslava Krobota). Hranice jeho uvažování, stejně jako u mnoha jeho vrstevníků, jsou značně ovlivněny režimem, ve kterém vyrůstal. Nedovede si představit, jaké možnosti dnes před sebou mají jeho dcery. Chce jim dopřát hlavně jistotu, a proto se jim rozhodl postavit na pozemku u vlastního domu dva další, kde by podle jeho představ měly začít žít. Nechápe, že to ony nedokáží ocenit a chtějí od něho raději utéct ke všem lákavým svodům okolního světa.

Foto: Věra Míšková, Právo

Zuzana Liová na Berlinale

„Neuvědomuje si, že je spoutává tam, kde ony touží vzlétnout, má je rád stejně jako ony jeho, ale neumějí si to navzájem dát najevo,“ řekla k tomu režisérka Právu na letošním Berlinale. Právě tam si film vysloužil spoustu pozornosti jak ze strany diváků, tak od odborné veřejnosti, která ho přirovnávala k sociálním dramatům Kena Loache. Dom (pod českým názvem Dům) můžete vidět na letošním MFF Karlovy Vary nebo si počkat, až půjde v říjnu do kin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám