Hlavní obsah

Karlovarský festival uvede evropské objevy očima kritiků Variety

Právo, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blížící se Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, který se uskuteční od 1. do 9. července, uvede také snímky talentovaných evropských režisérů, které vybrali kritici renomovaného magazínu Variety.

Článek

Desítka režisérů z celé Evropy bude představena v rámci přehlídky Deset evropských režisérů očima Variety, a to ve dnech od 3. do 4. července. Režiséry vybrali kritici z mezinárodního filmového časopisu Variety. U většiny z nich jde o debut či druhý film a mnozí z nich jsou držiteli řady festivalových ocenění.

Přehlídka Dny kritiků Variety: Evropa nyní! vznikla před čtrnácti lety, během nichž se postupně zaměřila především na podporu mladých filmových tvůrců, kteří mají často humorné a zajímavé nápady, někdy kontroverzní, ale vždy zábavné. „Vybrané filmy zaujmou díky novému přístupu, nápadům a zaujetí tvůrců,“ říká Alissa Simon, která za časopis Variety zaštiťuje sekci.

K vidění budou komedie i horory stejně jako intimní portréty nebo psychologické thrillery. Ben Wheatley, režisér filmu Seznam smrti (Velká Británie) ukazuje jak humor na hraně, tak jeho hravou stránku, Yasemin Samdereli (Německo) s filmem Almanya - vítejte v Německu natočila svěží, zajímavě stylizovanou komedii, která se zaměřuje na různé generace Turků žijících v Německu.

Na rozdíl od dominantního ponurého naturalismu nové rumunské kinematografie představí Alexandru Maftei veselý snímek Ahoj! Jak se máš?, Jannicke Systad Jacobsen z Norska zase přijede s filmem Rozpal mě, sakra, laskavě upřímným pohledem na erotično u dospívající dívky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám