Hlavní obsah

Magda Vášáryová uvedla klenot Marketu Lazarovou a zavzpomínala na Vláčila

Právo, Kateřina Farná

Herečka a nynější poslankyně slovenského parlamentu Magda Vášáryová uvedla v sobotu digitálně zrestaurovanou kopii slavného filmu Marketa Lazarová z roku 1967. Historický opus natočil František Vláčil a tehdy mladičkou Vášáryovou obsadil do hlavní role.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Magda Vášáryová před projekcí zrestaurované Markety Lazarové.

Článek

„Panu Vláčilovi bych se chtěla omluvit - teď už to můžu přiznat, že tu placatku rumu jsem do sněhu schovala já,“ řekla dojatě plnému sálu v hotelu Thermal dvaašedesátiletá herečka a připomněla, že už je jen jedna ze tří hlavních představitelů, kteří jsou stále na živu.

„Toto setkání mi připomíná těžké zimy na Šumavě a ty, kteří už nejsou mezi námi. Tak dávno natáčení bylo. Zůstali jsme tři - Ivan Palúch, který pozdravuje z Banské Bystrice, a Vlastimil Harapes,“ zavzpomínala herečka, která údajně zaujala Vláčila také svými dlouhými vlasy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Magda Vášáryová před projekcí zrestaurované Markety Lazarové.

Bývala československá velvyslankyně a prezidentská kandidátka poděkovala českému ministerstvu kultury a skupině ČEZ, která se finančně na projektu podílela, že tak bude Marketa Lazarová zachována pro budoucí generace.

„Nezapomeňte, že film není celý. Chybí královský obraz, protože na ty už nebyly peníze. Tak zůstal a bez toho je to takové jiné,“ upozornila s tím, že film ležel dvacet let v trezoru.

Silné emoce a dnešní lapkové

Jedna z nejobsazovanějších slovenských hereček vyzvala návštěvníky k zamyšlení nad kulturními hodnotami obou sousedních zemí.

„Možná bychom si měli uvědomit, že Česko a Slovensko patří mezi země, které uctívají své tvůrce, až když tu nejsou. A tomu bychom se měli v budoucnu vyhnout. Možná by pan Vláčil napsal a natočil mnoho nádherných filmů, které by patřily do světového filmového dědictví…“

V Magdě Vášáryové vyvolává Marketa Lazarová silné emoce: „Dívejte se na ten film beze mě, pro mě je to stále velmi těžký zážitek, ale já ho dopřeju vám.“

Na závěr si nedopustila tato elegantní dáma drobné popíchnutí k současné společnosti. „Pokud by se vám zdálo, že je to jen středověký film, uvědomte si, že je to příběh lapků.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám