Hlavní obsah

Na karlovarský festival dorazí herci ze Zelené míle nebo Rockyho

Novinky, zbn

Vedení MFF Karlovy Vary odhalilo dalších několik tvůrců, kteří na západě Čech osobně uvedou své filmy. Nechybí mezi nimi v Česku velmi oblíbení Kim Ki-duk a Jerzy Stuhr nebo velká naděje zámořského filmu Cary Joji Fukunaga.

Foto: ČTK

Burt Young (vpravo) se Sylvesterem Stallonem

Článek

Soutěžní snímek Spoluautor režiséra Martina Donovana uvede také herec David Morse. Toho znáte spíše z vedlejších rolí, ale v o to slavnějších filmech. Zmiňme sci-fi 12 opic, film Seana Penna Křižovatka smrti, objevil se také v akční Skále, v Zelené míli, kde ztvárnil dozorce Brutuse Howella, nebo v muzikálovém dramatu Larse von Triera Tanec v temnotách.

Foto: ČTK

Herec David Morse

Dalším hostem bude americký herec Burt Young, který přijede k snímku Win Win režiséra Toma McCarthyho. Zlomový okamžik jeho kariéry přišel v roce 1976, kdy poprvé spolupracoval se Sylvesterem Stallonem na filmu Rocky. Vytvořil zde roli Rockyho budoucího švagra Paulieho.

Úloha mu vynesla oscarovou nominaci a Burt Young pak spolupracoval se Stallonem na všech pokračováních ságy o nezlomném boxerovi. Objevil se také ve filmu Tenkrát v Americe od Sergia Leoneho nebo v televizním seriálu Rodina Sopránů.

Stuhr přijede s italským filmem o papeži

Z poněkud bližších končin přijede do Karlových Varů Jerzy Stuhr, který proslul zejména rolemi ve filmech polských legend Andrzeje Źulawského, Krzysztofa Kieslowského a Juliusze Machulského. Popularitu mu vynesly role v komediálních filmech Sexmise a Kingsajz. Kromě herectví se věnuje také režii, v roce 1995 přivezl do Varů svůj první film Seznam cizoložnic, v roce 2000 si odtud odvezl Zvláštní cenu poroty ex aequo za snímek Velké zvíře.

Stuhr se objevuje také v novém filmu italského režiséra Nanniho Morettiho Habemus papam, který diváci najdou v sekci Horizonty a který polský herec ve Varech uvede.

Přijede i Cary Joji Fukunaga, který okouzlil Vary už před dvěma lety 

Soutěžní snímek Restaurátor pomůže představit jeden z nejpopulárnějších izraelských herců Sasson Gabai, držitel Evropské filmové ceny za výkon ve filmu Kapela přijela. Kromě něj si zahrál i v psychologickém dramatu Bez dcerky neodejdu nebo v akčním Rambovi III. Malý klenot, další snímek z hlavní soutěže, pak uvede italský herec Remo Girone. U nás je známý především díky roli mafiána Carridiho v kultovním seriálu Chobotnice, v němž účinkoval více než deset let.

K zahajovacímu filmu celého festivalu Jana Eyerová přijede kromě už dříve ohlášené Judi Denchové také režisér Cary Joji Fukunaga. Ten v roce 2005 uvedl na festivalu Sundance svůj krátkometrážní autorský debut Victoria para Chino, který dostal přes dvacet mezinárodních ocenění, včetně studentského Oscara.

S celovečerní hranou prvotinou Sin nombre získal režisér na festivalu Sundance v lednu 2009 ceny za režii a kameru. O šest měsíců později ji s úspěchem osobně představil publiku MFF Karlovy Vary.

Vrací se i Kim Ki-duk

Korejec Kim Ki-duk patří k ve světě nejznámějším asijským režisérům, zčásti také díky karlovarskému festivalu, který jeho tvorbu soustavně sleduje.

Foto: ČTK

Režisér Kim Ki-duk

V roce 2002 zde byl představen jeho tvůrčí profil, v dalších letech vždy jeho nejnovější dílo, přičemž v roce 2003 v soutěžní sekci film Pobřežní hlídka. Letos MFF Karlovy Vary uvede snímek Arirang, kterým se Kim po pauze vrací k natáčení a který byl v premiéře uveden na festivalu v Cannes, kde vyhrál sekci Un Certain Regard ex aequo.

Karlovarský festival proběhne mezi 1. a 9. červencem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám