Hlavní obsah

Z festivalové půjčovny vyrazilo bez mála pět tisíc jízdních kol

– Karlovy Vary
Právo, Rudolf Voleman

Bez mála pět tisíc bicyklů vyrazilo ze tří stanovišť půjčoven jízdních kol do ulic Karlových Varů, aby během deseti dnů konání karlovarského filmového festivalu pomáhaly přepravovat mezi stanovým městečkem a jednotlivými kinosály jejich návštěvníky.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Během deseti festivalových dnů bylo zapůjčeno téměř pět tisíc jízdních kol.

Článek

„Evidujeme zhruba 4 700 zapůjčených kol,“ uvedl Roman Humani, který měl letošní festivalovou novinku, tedy půjčovnu jízdních kol na starosti.

„Jízdní kola si půjčilo celkem více než jedenáct set registrovaných návštěvníků festivalu, přičemž většina z nich si na jednu občanku půjčovala dvě kola najednou například pro svou partnerku,“ pokračoval Humani. „Máme tady rekordmanku, která si kolo během festivalu zapůjčila třiadvacetkrát,“ dodal.

Jízdní kola si bylo možné na první hodinu zdarma půjčit na třech místech, a to ve stanovém městečku na lehkoatletickém stadiónu v karlovarské městské části Tuhnice, u Thermalu a u Grandhotelu Pupp.

Celkem bylo k dispozici šedesát trekových kol značky Specialized.

 Zájem ve vlnách

„Ráno a dopoledne byla kola využívána hlavně ze stanového městečka, kde naopak odpoledne o ně nebyl zájem téměř žádný. Půjčovna byla v těchto hodinách naopak hojně vyhledávána u Thermalu a GH Pupp,“ uvedl Humani, podle kterého počet zápůjček v jednotlivých dnech hodně ovlivňovalo počasí.

„Když pršelo, nebyl o kola takový zájem,“ vysvětlil.

Průměrná délka půjčovného byla podle Humaniho dvacet sedm minut. Kdo nevrátil kolo do hodiny, musel platit sto korun za každou další započatou hodinu. Půjčovna takto ale vybrala za celý festival pouze zhruba tři tisíce korun.

„Byli jsme tolerantní, takže kdo nepřetáhl dobu vrácení o víc než čtvrt hodiny, tak jsme mu nic neúčtovali,“ uvedl Humani, podle kterého jízdní kola byla takřka bezporuchová.

„Pouze jsme nasazovali občas spadlý řetěz nebo dotáhli brzdy či upravili přehazovačku,“ uvedl s tím, že ani jedno kolo se půjčovně neztratilo. „Kdyby se to stalo, musel by půjčující uhradit jeho cenu ve výši kolem patnácti tisíc korun,“ poznamenal.

 Vykloubené prsty v audi

Půjčovna kol disponovala bicykly v rozmezí velikostí třináct až dvacet tři, měla tedy kola pro děti i pro opravdové chlapy. Nejvíce se půjčovala kola velikosti sedmnáct a devatenáct. Jedno z kol bylo podle počítačové evidence zapůjčeno za celý festival více než sto desetkrát.

Při jízdě se stal během festivalu jen jediný vážnější úraz.

„Při cestě z GH Pupp do Thermalu jeden z cyklistů upadl a vykloubil si dva prsty na ruce, takže jsme ho z kola posadili přímo do festivalového audi a nechali odvést do nemocnice k ošetření. Naštěstí měl od nás půjčenou přilbu, kterou měl při nehodě nasazenou na hlavě, takže se mu nestalo nic horšího,“ popisoval Humani.

Půjčovna by měla fungovat i v příštím roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám