Hlavní obsah

Trhák? Jeho humor máme rádi, říkají Wohnouti

Novinky, zbn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovarský festival letos uctí nedávno zemřelého Ladislava Smoljaka promítáním snímku Trhák. Nepůjde ale o klasickou verzi, jak ji známe z televizí.

Článek

Filmu se totiž chopilo Duo Egon, které tvoří baskytarista a zpěvák skupiny Wohnout Jirka Zemánek a bubeník ze stejné kapely Fenek Steiner. A vznikl svého druhu experiment. Poprvé a zatím naposled se tahle verze představila v říjnu loňského roku v pražském Lucerna Music Baru. Funguje to jednoduše, na plátně běží film a v okamžiku, kdy se objeví hudební číslo, zvuk se ztiší a píseň odehraje naživo kapela.

„Pod celým filmem máme udělaný metronom, takže všichni naši lidé hrají úplně stejně a ve stejný okamžik jako původní představitelé na plátně. Zpěváci dokonce otevírají ústa tak, jako jejich filmoví kolegové,“ řek k tomu Zemánek deníku Právo.

Foto: archív, Právo

Ladislav Smoljak a Dáda Patrasová ve filmu Trhák

Duo Egon tvoří jen část všech doprovodných muzikantů, těch je celkem šestadvacet. Je mezi nimi i druhá půlka Wohnoutů - bratři Homolové, kteří se ale zhostili jen menších rolí. A proč právě Trhák? „Je tak pitomý, až se nám líbí. A je v něm spousta správného cimrmanovského humoru, který máme rádi. Písničky byly poplatné době, častokrát jsou úplně hloupé, ale nám se opravdu líbí,“ dodává Zemánek, který prý jinak na festivalu v Karlových Varech nikdy nebyl.

Tahle netradiční verze filmu Trhák se bude promítat 7. července 2011 od 22.30 v karlovarském Městském divadle. Podle tvůrců to bude zároveň její derniéra.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám