Hlavní obsah

Jiří Bartoška podpořil ve spotu nespravedlivě stíhané vězně

Novinky, Lenka Hloušková
KARLOVY VARY
Aktualizováno

Prezident mezinárodního festivalového festivalu Jiří Bartoška se stal další českou osobností, která se postavila za práva nespravedlivě stíhaných vězňů. Podpořila tak světovou organizaci Amnesty International (AI). Ta svou novou podobu kampaně zveřejní během čtvrtku v Karlových Varech. Bartoška jí propůjčil hlas.

Článek

AI připomněla, že Bartoška je další veličinou, jež do kampaně Za nespravedlivé vězněné letos vstoupila. Jako první tak učinil v květnu český prezident Václav Havel.

Amnesty připravila do Varů celý čtvrteční program. Den s ní začíná v jedenáct dopoledne a končí dlouho v noci. Mimo jiné ve 21:30 nový spot pokřtí Bartoška. Následovat pak bude koncert kapely United Flavour. Středem dění bude Aeroport.

Natáčení v Bohnických

Nový spot Voodoo natočil britský režisér Steen Agro ze společnosti Lucky Men Films Davida Ondříčka. Bartoška propůjčil krátkému snímku s leckdy brutálními záběry, ale i s jistou nadsázkou svůj charakteristický hlas.

„Většina reklam pracuje s emocemi a snaží se diváka šokovat. My jsme se rozhodli využít komediální prvky. Věříme, že si to lidé spíše zapamatují,“ vysvětlil své záměry režisér Steen Agro.

„Myšlenka voodoo pracuje s tím, že lidé mohou ovlivnit věci na druhém konci světa, aniž by byli přímo u samotného dění,“ dodal.

Spot vznikal v prostorách bohnické psychiatrické léčebny v Praze. Natáčení bylo extrémně krátké. “Z naší strany se všichni zúčastnili zadarmo. I pan Bartoška,” upřesnila za AI Kateřina Šaldová.

Podpora Sýrie i Číny

Organizace je oficiálním neziskovým partnerem 46. ročníku MFF KV. „Zatímco hvězdy stříbrného plátna se snaží dostat na každý plakát, naše „hvězdy“ by raději žily obyčejný život,“ uvedla Šaldová.

Návštěvníci festivalu mají u stánku před Aeroportem šanci podpořit kampaň Za nespravedlivě vězněné.

Jejich podpisy mohou změnit konkrétní životy tří lidí: právníka Muhannada al-Hassáního, který obhajuje lidská práva v Sýrii, Íránky Sakíne Aštíaníové, jež čelí nespravedlivému soudu a tresu smrti ukamenováním, a čínského novináře Ši Taa, který dostal deset let vězení za odeslání e-mailu s instrukcemi čínské vlády pro novináře.

Reklama

Výběr článků

Načítám