Hlavní obsah

Festivalové Ztráty a nálezy občas připomínaly detektivní kancelář

Právo, Rudolf Voleman
Karlovy Vary

Doslova detektivní schopnosti musely během karlovarského filmového festivalu v některých případech projevit brigádnice z jeho informačního centra ve vestibulu hotelu Thermal, které současně sloužilo jako místo pro ztráty a nálezy.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Mezi ztracenými věcmi bylo na karlovarském festivalu podle Magdy Bendové nejvíce černých mikin a mobilních telefonů.

Článek

Některé ztracené, nalezené a zde odevzdané předměty nesly indicie, na základě kterých bylo možné jejich majitele dohledat. Někdy pomohla třeba i náhoda skoro jako z filmu.

„Přinesli nám sem například peněženku se dvěma tisíci korunami a kreditními kartami,“ uvedla brigádnice Magda Bendová.

„Naštěstí v ní byla i občanka, z které jsme zjistili podobu majitelky. Na internetovém facebooku jsme zjistili, že chodí s chlapem, kterého shodou okolností zná má kamarádka, která na něj měla telefonní číslo,“ popisovala jednu z anabází při dohledávání majitelů ztracených věcí na festivalu.

„Opravdu jsme si tady někdy připadaly jako detektivové,“ pokračovala. „Přinesli nám sem kupříkladu fotoaparát. Prohlédli jsme si v náhledu fotky, na kterých jsme mimo jiné poznali jednoho muže z ostrahy festivalu, který tady pravidelně u nafukovacího kina držel noční směny. Když přišel do práce, oslovili jsme jej a majitelku fotoaparátu skutečně znal,“ uvedla Bendová.

Našla se zhruba stovka věcí

Za deset dní trvání filmové přehlídky bylo do evidence zapsáno celkem asi sto ztracených věcí.

„Necelou padesátku nám sem poctiví nálezci přinesli a necelá polovina z nich se dostala zpět k majitelům, kteří je tady poptávali a poznali,“ prozradila Bendová.

Nejvíce se ztrácelo oblečení, přičemž z něho naprosto suverénně vévodily černé svetry a mikiny. Mezi ztracenými věcmi ale byly také telefony, klíče od bytu či auta, vstupenky do kina nebo také pánská kosmetická taška.

„Když je telefon zapnutý, tak s ním zavoláme na poslední volané číslo a potom je poměrně jednoduché jeho majitele dohledat. Jenže většina telefonů byla nalezena v kinosálech, kde je před tím jejich majitelé vypnuli, aby nerušili filmové představení,“ dodala Bendová.

Občanky na magistrátu

Ztratilo se také poměrně dost občanských průkazů. „Ty ale okamžitě nosíme na policejní služebnu,“ uvedla brigádnice. „Nevyzvednuté věci po skončení festivalu odevzdáme na karlovarském magistrátu, kde je mohou jejich majitelé ještě dodatečně vyhledat,“ poznamenala.

Šťastní majitelé ztracených věcí se brigádnicím odměňují. K nejčastějším odměným patřily čokolády. Jeden francouzský producent dal brigádnicím dokonce klíčenku s miniaturou Eifelovy věže.

Reklama

Výběr článků

Načítám