Hlavní obsah

Křišťálový glóbus si z Varů odvezl izraelský Restaurátor

Novinky, sad, far, lh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary
Aktualizováno

Velkou cenu Křišťálový glóbus dotovanou 30 000 dolary (necelý půl milión korun) získal v sobotu večer na slavnostním zakončení karlovarského festivalu film Restaurátor (Boker Tov, Adon Fidelman) režiséra Josepha Madmonyho z Izraele. Cenu prezidenta festivalu s radostí přijal americký herec a režisér John Turturro.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Režisér snímku Restaurátor Joseph Madmony a producent Chaim Sharir přebírají hlavní cenu.

Článek

Izraelské drama Restaurátor vypráví o panu Fidelmanovi, jemuž zemře dlouholetý přítel a obchodní partner a jeho restaurátorská dílna stojí na pokraji krachu. [celá zpráva]

Jeho syn by dílnu raději zavřel, což otec rezolutně odmítá. Naději poskytne až učedník Anton, když v zapadlém koutě dílny najde vzácné staré piano, které by se po opravě mohlo prodat za velké peníze.

Cenu za snímek převzali režisér Joseph Madmony a producent Chaim Sharir. Režisér zavtipkoval, že kvůli převzetí ceny musel zanechat opravy kola své dcery. "Dcera byla opravdu naštvaná, že odjíždím. Jsem ale šťastný, že porota vybrala můj film," dodal s tím, že dceři za odměnu slíbil karlovarskou sošku.

Jiří Bartoška předal Cenu prezidenta festivalu americkému herci a režisérovi Johnu Turturrovi. Ten po dlouhém potlesku uvedl, že cenu bere jako povzbuzení.

Zvláštní cena poroty patří letos slovensko-českému snímku Cigán Martina Šulíka. Režisér Šulík při přebírání ceny poděkoval festivalu i všem, kteří na filmu pracovali. [celá zpráva]

Cena za režii putuje do Francie k Pascalu Rabatému, který natočil komedii Prázdniny u moře, v níž se vůbec nemluví. [celá zpráva]

Nejlepší herečka je z dramatu Neviditelná

Nejlepší ženský herecký výkon předvedla podle poroty Stine Fischer Christensenová v roli herečky v německém dramatu Neviditelná (Die Unsichtbare) režiséra Christiana Schwochowa. [celá zpráva] Ten cenu za nepřítomnou herečku převzal a vyřídil i její vzkaz, který poslala z Ameriky.

Cena za nejlepší mužský herecký výkon patří Davidu Morsovi za roli ve filmu Spoluautor (Collaborator), který natočil režisér Martin Donovan. [celá zpráva]

Morse ocenil, že v Karlových Varech potkal spoustu nádherných lidí a místní diváky považuje za velmi vášnivé. Bez zajímavosti není, že kvůli tomuto ocenění přiletěl do lázeňského města dokonce podruhé během filmové přehlídky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zvláštní uznání si odnesl Ján Mižigár za roli ve filmu Cigán. Cenu mu předává členka hlavní poroty Sibel Kekilli.

Zvláštní uznání si pak odnesl Ján Mižigár za roli ve filmu Cigán Martina Šulíka a Jocelyn Pooková za hudbu v dánském filmu Pokoj 304 (Værelse 304).

Cena také pro pankáče

V soutěži Na východ od Západu uspěl makedonsko-srbský film Punk´s Not Dead (Pankot ne e mrtov) režiséra Vladimira Blaževského.

V soutěži dokumentárních filmů nad 30 minut zvítězil Dobrý život (Det gode liv) režisérky Evy Mulvadové z Dánska.

Diváckou cenu deníku Právo získal film Nickyho rodina režiséra Mateje Mináče, který poděkoval festivalu a divákům. [celá zpráva]

Eben: Z 3D mě bolí hlava

Ceremoniál opět moderoval Marek Eben, který se hned v úvodu opřel do 3D filmů, ze kterých ho prý bolí hlava. V sále uvítal například první dámu Livii Klausovou, karlovarského hejtmana Josefa Novotného a primátora Karlových Varů Petra Kulhánka.

HLAVNÍ CENY:

KŘIŠŤÁLOVÝ GLÓBUS: Restaurátor (Joseph Madmony)

ZVLÁŠTNÍ CENA POROTY: Cigán (Martin Šulík)

REŽIE: Prázdniny u moře (Pascal Rabaté)

ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON: Stine Fischer Christensenová (Neviditelná)

MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON: David Morse (Spoluautor)

DIVÁCKÁ CENA DENÍKU PRÁVO: Nickyho rodina (Matej Mináč)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám