Hlavní obsah

Karlovarské festivalové pokladny se otevírají

Právo, Rudolf Voleman

Ve čtvrtek se otevírá 15 pokladen v karlovarském hotelu Thermal. Předprodej vstupenek na letošní 46. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech začíná. Cena vstupenek zůstala meziročně stejná, takže lístek stojí opět 65 korun. Nemění se ani cena tisíc korun za tradiční Festival pas, se kterým lze na vstupném ušetřit až polovinu ceny. Studenti tento pas pořídí se slevou za 700 korun.

Foto: Rudolf Voleman , Právo

Nafukovací kino Espace Dorleans už stojí na svém místě vedle karlovarského hotelu Thermal.

Článek

Stejná zůstala také pravidla pro nákup vstupenek, i letos je lze pořídit maximálně na příští promítací den.

„Devadesát procent vstupenek je stále k dispozici,“ uvedl výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha a připomněl, že prvních deset procent už si diváci rezervovali díky internetovému předprodeji.

Celkem 199 snímků

Festival samotný zahajuje v pátek 1. července v 19 hodin uvedením britského dobového snímku Jana Eyrová ve Velkém sále Thermalu.

„Film uvede herečka Judi Denchová a režisér snímku Cary Joji Fukunaga, jehož kariéra jde strmě nahoru,“ prozradil prezident festivalu Jiří Bartoška s tím, že po červeném koberci se před slavnostním promítáním projde také prezident Václav Klaus.

„Novinkou je, že úvodní snímek bude moci sledovat i veřejnost, protože film ihned po skončení slavnostního zahájení festivalu převezeme z Thermalu k promítání do obnoveného karlovarského letního kina,“ dodal Bartoška.

Diváci karlovarského festivalu se mohou těšit celkem na 199 snímků. „Z nich 179 je celovečerních,“ uvedl umělecký ředitel festivalu Karel Och, který nahradil ve funkci dlouholetou uměleckou šéfku Evu Zaoralovou.

V hlavní soutěži o Křišťálový glóbus se představí 12 filmů. Například i snímek Cigán slovenského režiséra Martina Šulíka.

Většina filmů ve třech projekcích

Diváci budou mít možnost v naprosté většině případů zhlédnout film v několika termínech. „Většina snímků bude totiž na festivalu uvedena ve třech projekcích,“ uvedl Och, podle něhož více než šedesát snímků bude na festivalu představeno ve světové nebo mezinárodní premiéře.

Promítat se bude ve 14 kinosálech, v nichž je přes 3700 sedaček. Za největší novinku festivalu označil Bartoška zprovoznění letního kina. „Jsem rád, že plány na jeho obnovu nebyly jen planým gestem,“ komentoval. Doufá, že počasí bude festivalu už právě kvůli letnímu kinu přát víc, než často v minulosti.

„Letní kino s kapacitou tři a půl tisíce míst mj. nabídne tuto neděli od 20 h koncert Gorana Bregoviče, autora hudby k filmům režiséra Emira Kusturici,“ uzavřel karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám