Hlavní obsah

Polední klid festivalového běžce: dnes o krizi třetího dne, těšení se na Judea Lawa a malém prasátku

Novinky, Věra Míšková, filmová kritička deníku Právo

Neděle vybízí k připomenutí krize třetího dne, která tak jako polední klid patří ke škole v přírodě, letnímu táboru i ostatním déletrvajícím kolektivním akcím, jíž filmový festival nepochybně je. Takže pozor - nepřepínat (se), neřešit (problémy) a nepátrat (po ničem).

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž), Petr Hloušek (foto), Novinky

Filmová publicistka Věra Míšková

Článek

Včera se kolektivně polehávalo na trávnících, v křeslech lépe či hůře větraných a klimatizovaných kinosálů a pozdě večer i na červeném koberci. Dnes doporučuji pokračovat, protože jednak je zase vedro, jednak je tu ta krize...

Prasátko Mini má rádo festivalvé hemžení

Včera odpoledne také proběhla festivalem poplašná zpráva, že tu je někde inkognito George Clooney. Napadlo mě to také, když jsem na kolonádě potkala malé černé prasátko, které mělo na krku obojek (podle dobrozdání věci znalé kolegyně od Vuittona), na něm žádné vodítko a kolem sebe žádného páníčka.

Záhy se to ale vysvětlilo - Clooneyho prasátko je prý už na pravdě boží (?!), a to, které přijelo do Varů, se jmenuje Mini, je to čtyřměsíční holčička, nesnáší, když ji někdo nosí v náručí, ale zato má ráda filmy.

Doopravdy hodně se tu těšíme na britského herce Judea Lawa, hvězdu hollywoodských filmů a zároveň představitele velkých charakterních rolí. Jeho zářná pověst sexsymbolu si nijak nezadá s výkony na divadelních prknech.

Má přijet v neděli pozdě večer, novináři se s ním sejdou zítra dopoledne. Divákům pak představí ve 22.30 ve Velkém sále film Talentovaný pan Ripley, který ho před léty katapultoval ke slávě a převezme Cenu prezidenta festivalu.

Jude Law uvede snímek Talentovaný pan Ripley

Neumím si představit, že by mu ji předával někdo jiný než Jiří Bartoška, takže pokud jsou ještě lístky, neváhejte - takové dva sympaťáky pohromadě hned tak neuvidíte.

A nakonec přiznávám, že já žádnou krizi třetího dne nemám. Zatím jsem se totiž nespletla a viděla samé pěkné filmy. Jednak nádherně natočené a skvěle restaurované Červené střevíčky o věčném sváru lásky a umění a potom dva tituly, které ještě můžete dohnat tady nebo záhy v distribuci.

Drama A Single Man natočil jako svůj režijní debut módní návrhář Tom Ford a Colin Firth v něm hraje naprosto úchvatně homosexuála, který se vyrovnává se ztrátou partnera. Čistá filmařina a jasný důkaz, že pomalý nemusí vůbec znamenat nudný - napětí tu sálá z každého záběru.

A bratři Coenové osvěžili nedělní ráno ohromně vtipnou, dokonale židovskou komedií A Serious Man. Tak koukám na ty názvy a vypadá to, že muži jsou pořád děsně zajímavé téma.

Věra Míšková

Dlouholetá redaktorka deníku Právo. Vystudovala Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy, krátce pracovala jako reportérka, ale většinu svého dosavadního profesního života strávila v malých i velkých kinosálech, na tiskovkách, při stovkách rozhovorů a u počítače (dříve psacího stroje).

A nakonec zpráva, která mi přišla do mobilu dnes v 04.04 - bývalé programové ředitelce festivalu se narodila Viola Froňková, měří 50 cm a váží 3 490 g. Podepsáni šťastní rodiče Julietta a Honza. Gratulujeme!

Reklama

Související články

Polední klid festivalového běžce

Balím kufr na karlovarský festival a oddávám se chmurným úvahám. Jiným se při této činnosti oddávat nelze už proto, že balení je bezprostředně spjato...

Výběr článků

Načítám