Hlavní obsah

Když kosti zahýbají jiným kostem aneb Absolvent FAMU a partnerské vztahy

Novinky, Zbyněk Vlasák

"Tyhle kosti podváděly tamty kosti," říká jedna z hrdinek filmu Zůstane to mezi námi na procházce hřbitovem. "No a? Vždyť je to jedno." Pozoruhodná komedie tepající uvolněné partnerské vztahy bude reprezentovat Chorvatsko v hlavní soutěži na karlovarském festivalu.

Článek

Rajko Grlić, absolvent pražské FAMU, je zkušeným filmařem s řadou vavřínů. V Cannes uspěly snímky Bravo, Maestro (1978) nebo Jen jednou se miluje (1981). Nedávno vzbudil pozornost i jeho snímek Karaula (2006), soutěžící v San Sebastiánu a oceněný na festivalech v Troie či v Terstu. Karlovarská přehlídka přijala tento rok do hlavní soutěže  jeho nový film Zůstane to mezi námi (Neka ostane medju nama).

Grlić v něm zachycuje pětici postav v současném Záhřebu. O konkrétní osudy dvou bratrů (jednoho z nich si zahrál i proslulý kosturicovský herec Miki Manojlović) a jejich třech partnerek zas tolik nejde, autor se soustředí především na lidské vztahy jako takové. Na to, kam se posunuly. Jak čím dál tím více opouštíme ono pohádkové "vzali se a žili spolu šťastně až do smrti".

Ne že by se lidé nikdy v historii nepodváděli, ale zdá se, že se to v současnosti stává normou. Morální strašák přestává strašit, začíná poplácávat po ramenou a my si vesele zahýbáme.

Chorvatský režisér, který spoustu let strávil v USA, to ve své komedii dovádí do absurdity, když se oběma bratrům narodí v rodině dítě toho druhého. A vůbec sex se pro ně stává měřítkem velké části rozhodnutí. I když stojí u smrtelné lože či se poté účastní pohřbu svého otce. I tak ale Grlić zůstává v realitě, nesklouzává k frašce a je to dobře. Pak by si totiž kdekdo mohl říct, že jeho pohled není míněn zas tak kriticky.

Film bude mít ve Varech mezinárodní premiéru.

Zůstane to mezi námi

Zůstane to mezi námi Chorvatsko, Srbsko, Slovinsko 2010, 89 min.

Zůstane to mezi námi Chorvatsko, Srbsko, Slovinsko 2010, 89 min. Režie: Rajko Grlić,

hrají: Miki Manojlović, Bojan Navojec aj.

Reklama

Související články

Karlovarský glóbus chce i matka Tereza

Sugestivní hudba, vyprávění pozpátku, vynikající kamera a pro některé diváky a divačky i odřezaná hlava jsou hlavní devízy polského filmu Matka Tereza od koček...

Výběr článků

Načítám