Hlavní obsah

Karlovarský glóbus chce i matka Tereza

Novinky, Zbyněk Vlasák

Sugestivní hudba, vyprávění pozpátku, vynikající kamera a pro některé diváky a divačky i odřezaná hlava jsou hlavní devízy polského filmu Matka Tereza od koček (Matka Teresa od kotów). Celovečerní hraná prvotina polského dokumentaristy a renomovaného autora divadelních her Pawła Saly bude soutěžit na MFF Karlovy Vary 2010.

Článek

„Náš příběh zachycuje rozpad jedné normální rodiny na pozadí sociálních problémů současné společnosti. Myslím, že si zasloužil velké plátno,“ říká o snímku sám autor.

Podle skutečné události je vystavěn film o vraždě Terezy, matky dvou synů, ženy, která žije v obklopení svých koček a kolem níž se vše zhroutilo. Originálním vyprávěním pozpátku se postupně odkrývají okolnosti, které vyústily v onen strašný zločin. Patří mezi ně ztráta otce, který pod traumatem zkušenosti profesionálního vojáka ve válečné akci, ztráty finančních rezerv v důsledku krize i autority před vlastními syny, odešel bydlet do strohého kamrlíku. Dospívající děti tak vyrůstají bez tvrdé ruky ve zvláštním světě neúcty, světě, kde se vše jeví jako nevinná hra, kde jsou přeceňovány vlastní schopnosti a kde se zdá, že ani není nutno čelit důsledkům. Matka je nezvládá a postupně ztrácí i zbytky kontroly nad děním v rodině.

Snímek navazuje na polské zástupce v karlovarské soutěži z minulých let. S filmy Náměstí spasitele a Sviňky je spojuje soustředění na rodinu a její rozpad pod vnějšími sociálními i vnitřními tlaky. Se Sviňkami i jeden z dětských herců, velký talent Filip Garbacz, oceněný na loňském MFF Karlovy Vary za herecký výkon.

Navrch však Matka Tereza od koček nabízí skvělé formální zpracování – hudbu Marcina Krzyżanowského a především kameru Mikołaje Łebkowského. Pozoruhodné je i to, že film nenabízí jednoduchou odpověď na příčinu zločinu. Nabízí jich víc, celou mozaiku. Kam do ní šáhnete, záleží už jen na vás a asi i na vašich osobních zkušenostech. Samotní tvůrci se v soudech drží sympaticky zpátky.

Film bude mít v Karlových Varech mezinárodní premiéru.

Matka Tereza od koček

Matka Tereza od koček Polsko 2010, 95 min.

Režie: Paweł Sala, hrají: Ewa Skibińska, Mariusz Bonaszewski, Filip Garbacz, Mateusz Kosciukiewicz aj.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám