Hlavní obsah

Ve Varech budou soutěžit taky Chaplinová a dva staříci z Argentiny

Novinky, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke čtyřem už ohlášených soutěžním filmům na MFF Karlovy Vary dnes přibyly další čtyři. Nechybí mezi nimi tragikomedie s Geraldinou Chaplinovou nebo nový film absolventa FAMU Rajka Grliče.

Článek

Se španělskou vlaječkou se soutěže zúčastní snímek Moskytiéra (La Mosquitera). Katalánský režisér Agusti Vila nepatří mezi filmové chrliče, příliš mnoho toho nenatočil a o to víc dává důraz na originalitu námětu i přístupu k němu. Podobně je tomu i v místy absurdní tragikomedii, kterou představí v Karlových Varech a ve které si zahrála i dcera slavného komika Geraldine Chaplinová.

Argentinu bude v soutěži reprezentovat film Daniela Burmana Bratr a sestra (Dos hermanos), který doma způsobil poprask a zahraničnímu publiku se poprvé představí právě ve Varech. Dva už postarší sourozenci tu ukazují komické stránky svých povah s náznaky vědomí nedalekého životního účtování. Daniel Burman je mimo jiné držitel Stříbrného medvěda z Berlinale 2004.

Ve světové premiéře uvidí návštěvníci a návštěvnice karlovarského festivalu drama Truchlení pro Annu (Trois temps apres la mort d´Anna), které vyniká především hereckým výkonem Guylaine Tremblayové v roli matky, která se musí vyrovnávat s nečekanou násilnou smrtí dcery a znovu hledat smysl vlastního života. Kanadská režisérka a scenáristka Catherine Martinová získala v minulosti mimo jiné cenu za scénář na festivalu v Montrealu.

Po snímcích Kuky se vrací a 3 sezóny v pekle bude tak trochu českou stopou v soutěži také film Rajka Grliče Zůstane to mezi námi (Neka ostane medo nama), satirický pohled na současné mravy, v němž jednu z hlavních postav vytvořil charismatický Miki Manojlović (Underground, Černá kočka, bílý kocour, Sud prachu, Irina Palm). Grlić je totiž absolventem pražské FAMU.

Už dříve byly jako soutěžní představeny dva zmínění čeští zástupci a také polský snímek Matka Tereza od koček a francouzské Sladké zlo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám