Hlavní obsah

Nechci nikoho soudit, říká režisér dokumentu o třináctiletém paparazzi

Právo, Kateřina Farná

Hvězda seriálu Vincentův svět, americký herec, režisér i hudebník Adrian Grenier přijel do Karlových Varů představit svůj celovečerní dokument Teenage Paparazzo. Českou premiéru má v pátek večer, tu světovou si odbyl na letošním festivalu Sundance.

Foto: Milan Malíček, Právo

Režisér Adrian Grenier se těší, až začne od publika získávat zpětné reakce na svůj dokument Teenage Paparazzo.

Článek

Grenierův počin sleduje život třináctiletého chlapce Austina, který se rozhodne stát se velkým paparazzi. Zná se s Paris Hiltonovou, honí se za Whoopi Goldbergovou nebo Alekem Baldwinem, zvou si ho do CNN. Je to dítě, které ale příliš rychle dospělo.

Sám režisér byl na zvýšenou pozornost médií a hlavně fotografů zvyklý. Zlom přišel, když potkal Austina během jednoho, jinak standardního focení.

„Když se na vás vrhnou fotografové, bývá to často velmi nepříjemné. Když jsem Austina uviděl, působil jako normální kluk. Pak najednou vytasil obrovský fotoaparát, který byl větší než jeho hlava, a z kluka, který vypadá tak nevinně, se stala taková příšerka,“ řekl v pátek Právu režisér.

Zvláštní role chlapcovy matky

„Nejdříve jsem byl úplně zaražený, ale na druhou stranu mě to nesmírně zaujalo. Takže jsem ho popadl za límec a začal filmovat. Tedy samozřejmě ne hned, ale krátce poté,“ dodal s tím, že mu natáčení dalo možnost se více do tématu ponořit a zároveň pochopit, jakou roli v tomto bláznivém světě celebrit hraje on sám.

Rozporuplné je v dokumentu chování chlapcovy matky, které nevadí, že chlapec místo do školy, běhá po nocích s foťákem a pepřovým sprejem.

Foto: MFF KV, Právo

Třináctiletý paparazzi Austin Visschedyk.

„Rozhodně nechci nikoho soudit, ani jeho matku. V dokumentárních filmech se snažím s publikem podělit právě o schopnost zdržet se odsuzování, protože bulvár je vlastně v mnoha ohledech postaven na povrchních soudech. Myslím si, že je důležité, aby se lidé dokázali podívat na věci do hloubky. Jak se říká, nekamenujte proroky, protože vám samotným se může kámen snést na hlavu,“ zdůraznil.

Austinova lekce

Grenier se těší, až začne od publika získávat zpětnou vazbu. „Protože po dlouhou dobu, kdy jsem se stýkal se světem paparazzi fotografů, to byla spíše jednosměrná ulice. Ale díky inspiraci od Austina, který se ozbrojil foťákem, jsem si i já vzal do ruky fotoaparát a začal dělat to samé. Austin mi dal lekci v tom, že pokud člověk chce něco udělat, měl by do toho jít.“ Pro účely komunikace s diváky zřídil filmař stránky www.teenagepaparazzo.com.

V sobotu slaví Grenier, který se objevil ve filmech Celebrity, A.I. Umělá Inteligence nebo Ďábel nosí Pradu, čtyřiatřicáté narozeniny. A co by si přál? „Kromě světového míru se mi zatím moje sny předem plní. Neumím si představit lepší způsob oslavy než na festivalu v Karlových Varech. Těším se, že za filmem udělám tečku a konečně si trochu mentálně odpočinu,“ ukončil rozhovor.

Reklama

Výběr článků

Načítám