Hlavní obsah

Ve Varech bude soutěžit celkem pět českých filmů

Novinky, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětice českých filmů byla vybrána do soutěžních sekcí 45. Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Kromě už ohlášených zástupců v hlavní soutěži (celovečerní debut Tomáše Mašína 3 sezóny v pekle a novinka Jana Svěráka Kuky se vrací) také Katka, Zoufalci a Dvojka. Loni nás v karlovarských soutěžích zastupoval jen jeden snímek.

Článek

O cenu za nejlepší dokumentární film v délce nad 30 minut se bude ucházet nejnovější časosběrný snímek Heleny Třeštíkové Katka, který zúročuje čtrnáct let trvající natáčení osudů ženy bojující se silnou drogovou závislostí. „Je to strašně depresivní osud, ale zároveň je to výtečně natočený film. Člověk začne s tou postavou cítit a žít, a moc by si přál, aby to dobře dopadlo a ona se ze své závislosti dostala,“ řekla k tomu umělecká ředitelka MFF Karlovy Vary Eva Zaoralová.

Do prestižní soutěžní sekce Na východ od Západu byla vybrána celovečerní hraná komedie Zoufalci režisérky Jitky Rudolfové vyprávějící o životech bilancujících třicátníků. "Mně a mým přátelům, jejichž příběhy mi posloužily jako inspirace ke scénáři, je kolem třiceti, ale šlo mi především o pohled na problémy, které můžete prožívat v každém věku. Když jste do nich pohrouženi, nedokážete se na ně podívat s odstupem," říká o svém filmu režisérka.

A road movie Dvojka, nízkorozpočtový autorský debut Jaroslava Fuita, bude soutěžit v sekci Fórum nezávislých. Oceňovaný snímek líčí příběh mladého páru, jehož rutinní soužití je během dovolené ve Skandinávii podrobeno nečekané zkoušce.

V nesoutěžních sekcích pak návštěvníci uvidí řadů dalších českých děl: od Kawasakiho růže (režie Jan Hřebejk), přes Lištičky (Mira Fornay), Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny? (Jiří Barta), Normal (Julius Ševčík) až po dokumenty Cinematerapie (Ivan Vojnár), Český mír (Vít Klusák, Filip Remunda), Nebe, peklo (David Čálek) a Oko nad Prahou (Olga Špátová).

Do prestižní sekce Dny kritiků Variety pak byla vybrána politická satira Roberta Sedláčka Muži v říji, v níž se v hlavních rolích představili Igor Bareš, Jaroslav Plesl, Pavel Zedníček, Jiří Lábus, Martin Huba nebo Martin Trnavský.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám